zaterdag 19 februari 2011

Huy – Vyle-et-Tharoul – Marchin (Condroz)

Uitnodiging:



Nu het nog steeds winterperiode is en de lente nog een maandje weg, zoek ik nog iets nieuws te proberen. Een tocht langs oude kastelen en boerderijen in een zeer golvend parcours met kronkelende beekjes en langs kleine dorpjes...in dit zonnig weertje zeker een aanrader.

Waar : In de Condroz langs een historisch slagveld : de oorlog van de koe uit de 13è eeuw (omgeving van Goegnes en Modave) - 'k breng nodige documentatie mee van hetgeen we gaan zien - wie gegevens heeft over deze mooie en rustige streek, breng ze maar mee).

Stafkaart : 48 / 3.4 en 48 / 7.8

Treinuren : met den dubbeldekker van St niklaas (vertrek om 06.29u) naar Brussel noord - aansluiting met den E.C. Vauban (vertrek om 07.42u) tot Namur en vervolgens met een Lokale trein naar Huy om daar de Tec-bus lijn 126a te nemen naar Marchin ten zuiden van Huy. Start om 09.50u.

Sorry voor het wat laattijdig melden, tot morgen, Hilaire



Relaas der feiten:
9 februari 2011




Het zal niet altijd spoorlopen zoals het moet, we zouden wel eens tegenslag hebben met onze aansluitingen. He ja, na vele weken met geluk en veel scherp doorzicht van onzentwege (sic) liep het ditmaal niet goed met de aansluitingstrein van Namen naar Hoei. Gevolg ook de tec-bus naar onze startplaats konden we vergeten. Gelukkig was ik met een tolerante en goedgeluimde bende op gang die me over mijn teleurstelling doorhielpen om er toch nog een vrolijke stapdag van te maken. Weliswaar nu aanvangen te Huy i.p.v. zeven kilometer verder buiten de stad aan de Maas.
Toch nog met zessen op pad ondanks de vele gedwongen en/of reglementaire afwezigen. Ondanks degenen die al eens iets moeten uitvinden om niet aanwezig te zijn en zo hun “slaap” in te halen. ‘k Dacht eerst na om het systeem van de “wherebouts” in te voeren maar dat zou sommigen hun huwelijksleven kunnen schaden. (Vb. melden waar ze ’s nachts zijn)
Dat van die wekker die niet afliep of niet goed stond is nog altijd het meest geschikte, dat gebruikten sommigen ook op hun werk.
Mijn uitgestippeld plan grondig moeten aanpassen, om 09.50u gestart aan het station van Hoei.

Huy – Vyle-et-Tharoul – Marchin (Condroz)

Relaas van de tocht: Van het station te Huy over de Maasbrug en langs de wekelijkse woensdagmarkt. Daar wat tijd verloren omdat onze twee hekkensluiters (je weet wel wie) ze liepen liever tussen de kraampjes op zoek naar een plaatselijke schone. Langs de ambtwoning van Mevr. Lizin en de smalle steegjes naar de steile klim van de muur van Hoei uit de wielerklassieker “Waalse Pijl”. Te voet konden we het aan, met de fiets zouden we moeten passen. Twee honderd meter hoger dan “La Meuse” zaten we volop in de vettige grond van de Condroz met onder ons de “Centrale Nucléaire de Tihange” met zijn 160m. hoge torens. Afzakken door het “bois de Barse”, langs een nat Romeins pad met ferme keikoppen naar de baan Huy – Modave en de bijrivier “Le Hoyoux”. Via de imposante “ferme de Barse in het gehucht Vieux Barse, over het water om een tweede klim aan te vangen. Door het “bois de Sèchamp” naar het “ezelsgehucht” Ereffe met natuurlijk onze William in zijn nopjes (zie de foto’s van zijn vrienden). Verder langs een steengroeve, met ons gezicht zuidwaarts gericht om de eerste warme zonnestralen op te vangen en ons “bokes” te eten. Weeral dalend terug op pad, oppassen voor instortingsgevaar langs de carrière (we moeten klauteren om het instortingsgedeelte te ontwijken) en afzakkend tot het volgende grote beek valleitje “Rau de Goegnes”. Wat dacht je, terug in stijgende lijn, niet meer de grote hoogteverschillen maar toch goed voelbaar, door het akkerland naar het dorp Vyle- et – Tharoul met zijn boerderijen en zijn vervallen kasteel (er groeiden dikke witte berken in de dakgoot). Daar beseften we dat we de laatste twee uur onze stapgang mochten minderen. Zaten nu in volle Condroz, tussen wei- en akkerland naar “ferme de Vaux” in het gehucht Vaux om daar uit het dalletje van “rau de Goegnes” nog eens omhoog naar het gehucht Grand Marchin, zijn kerkje met getorste toren. Over den groenen dries, immer noordwaarts en langs vele toefjes bos naar het laatste beekje “Le Lileau”. Ons daar proper gemaakt om te eindigen met een laatste “hogerop” in het dorp Marchin welke we zeker nog zullen bezoeken.
Mijn medestappers blij..dus ik ook content met dit nieuw parcours, weinig stapmeters plat, ’t vergt veel van je krachten maar is zeer afwisselend… niet doen in volle zomer als het warm is. Hadden nog een dik halfuur te Marchin, ons een kroeg uitgezocht vlak bij de bushalte. Een stapminnende kroegbaas…we gaan hem zeker nog eens bezoeken en wat langer blijven.
Met de tec-bus lijn 126a (stipt zoals altijd) ons laten voeren naar het dieper gelegen stadje Huy om in het stationsbuffet onze laatste dorst te lessen. Geniet van de beelden gemaakt door onzen Jacky en William en de nabeschouwingen door onze Herman die zich hierbij zeker met het schaamrood op zijn wangen zal verontschuldigen voor hun afwezigheid.



Nabeschouwing:


Bijkomende informatie bij de staptocht van woensdag 9 februari 2011.

Parcours in gedeeltelijk Naamse en Luikse Condroz. ( Ten zuiden van Hoei – ten westen van Modave en ten noorden van Havelange )
Het gedeelte waar “de Oorlog van de Koe” het hevigst was – jaar 1272 / 1275 – zestig gehuchten verwoest en 10 à 15.000 doden – Dit om één gestolen koe te Ciney die werd te koop aangeboden op de markt te Andenne maar door de eigenaar herkend.
Het dispuut escaleerde tot een heuse oorlog tussen de Prins-bisschop van Luik en de Graaf van Namen en Luxemburg.
Wat we eventueel zullen zien tijdens onze trip:
Een paar kronkelende kleine riviertjes, als daar zijn: “de Vyle” – “rau de Fléme” – en “ rau Triffoy”.
Kasteelhoeve van Perron waar het allemaal begon: Engoran, lijfeigene van deze hoeve was de beruchte dief van het rund. (kasteelhoeve weer opgebouwd in 1687 door de Heren van Warnant- Waha- zie het wapenschild) 50m verder, onder een Iep een ijzeren kruis met Franse Lelies = schandpaal = overblijfsel van Middeleeuwse rechtspraak.
Kasteelhoeve van Hodoumont: oprijlaan met 48 honderdjarige lindebomen - Donjon uit de 16é E. met tweemeter dikke muren - prachtige dreef met eeuwenoude eiken.
Kasteelhoeve van Vyle uit 1751.
Kasteelhoeve de la Tour: diende in de Middeleeuwen als rechtbank en gevangenis voor hooggeplaatste personen. Een donjon met voorportaal uit de 13 E.
Een aantal oude Kapelletjes: “Chap. St. Servais te Tahier – “Chap. N.D. du Maquis” te Tharoul ( hier werd de “slag om Bagatelle” uitgevochten tijdens WO II )
Stappen door de dorpjes of gehuchten Vyle et Tharoul, Vaux, Goegnes, Tahier, Hodoumont, Jallet, Jamagne.