zondag 16 november 2008

Van Theux naar Aywaille

Voorbeschouwing:
Fysiek goed, moraal optimaal en na het "stormpje" van de nacht die komt en de daarbijhorende regenbuien kijken we vol goesting uit naar woensdag aanstaande voor onze trip naar de Ardennen.

Heb gekozen, na uitblijven van suggesties, om te starten in Theux en te eindigen, als de jagers het goedvinden, in Aywaille.

Vanuit Theux aan de Hoegne naar het dorpje Hodbomont, tot daar tamelijk open veld, door het "domaine de Bruyére" naar het gehucht Rouge thier. Vervolgens in het bos richting zuiden naar Deignè, boven Sougnè-remouchamps blijven om uit te blazen aan de Ambléve te Aywaille.

Met de paraatheid van onze groep moeten we deze trip tot een goed einde kunnen brengen daar we aanvangen om 09.50u en tijd hebben tot 17.13u. normaliter maar èèn kaart nodig 49 / 3.4

treinuren : St niklaas vertrek om 06.35u met den brussellaar naar het noordstation zonder overstap te dendermonde. Brussel nd vertrek om 08.06u met de I.C. naar verviers central en vandaar om 09.37u naar Theux ( lijn naar Spa.)

Maak dat je deze nacht niet uit bed waait, dan zien we je woensdagmorgen op de afspraak, Hilaire. Niet vergeten kijken naar het werk van vriend Herman (ga woensdag zeker spelen en een platte telloor meedoen)

Relaas der feiten:

Gevraagd en gekregen : aangename temperatuur met grote perioden van zon tussen een mooie wolkenhemel. We zoeken elke week iets anders met een verscheidenheid aan uitzichten, bos en een paar woonkernen. Woensdag kregen we er veel modder bovenop gevolg van de grote neerslag van de laatste nachten…en …goedgemutste jagers.

Van Theux aan de Hoegne tot Aywaille aan de Ambléve
12 november 2008


Relaas van de stapdag : de Hoegne over, door het dorp Theux met vele fraaie geklasseerde bouwwerken, op zoek naar de “Rau de Wayot”. Niet de nevenliggende asfaltweg genomen, bijgevolg ploeterend door de weiden langs een lang geleden begaan paadje met braamstruiken tot boven ons hoofd.
Ons eerste gehucht binnen, het rustgevend oud Hodbomont met z’n watermolen, typische Ardense huisjes en mooi gerestaureerd kerkje (toevallig open). Zeker een plekje om door te slenteren, aangeplakt aan een bos en langs de andere kant vergezichten richting Spa met weiden omzoomd met hagen.
Erik en Jacky liepen vóór en achter onze achtkoppige bende om dit alles op foto te vereeuwigen.( spijtig heb ik er nog niets van gezien).
Nu flink naar boven door het “domaine des Bruyéres” naar het gehucht Rouge Thier. Beetje moeten uitwijken voor de jacht, gelukkig de “Hoofdjager” ontmoet die ons toeliet om in versneld tempo door een smal jachtgebied te stappen…oef, daardoor onze trip niet moeten wijzigen. In deze woonkern een gezellig plekje gevonden om onze boke’s op te eten, dit na 8 kilometer.
Nog meer ploeterwerk naar het dorp Deignè (bekend als één der mooiste v.d. Ardennen). Het deed deugd om eens even asfalt onder onze voeten te voelen,en eens temeer tot het besluit gekomen dat goed schoeisel en beenbeschermers een “must” zijn (je geeft beter een beetje meer). Verder omheen het safari-parkLe Monde Sauvage” door en over kronkelende “slinken” van het “bois Mainire” om langsheen het water “Rau de Gevova” uit te komen onder de autostrade A26/E25 te Sougnè-Remouchamps, dit na nog eens 8 kilometer.
In overleg met de groep besloten om niet meer aan de laatste vooropgestelde klim te beginnen naar Res.Nat.de la Hè des Gattes, hadden al genoeg geploeterd onderweg, daarom langs het gemakkelijke 3 km. lange boulevard-pad van de fel gewassen Ambléve naar onze vaste kroeg te Aywaille. Ons proper gemaakt om achteraf geen slechte klap achter ons gat te krijgen.
Deze keer alleman zijn eigen drank moeten betalen…het kan niet elke week feest zijn…maar, goed gesoigneerd met onze nostalgische internationale trein huiswaarts.

Kijken al uit naar volgende week…ikke toch, Hilaire ( kan er geen afbeelding bijvoegen …nog geen foto’s ontvangen van die twee)

Nabeschouwing:

Zondagmorgen, motregen buiten, ik alleen met mijn pc, laat maar komen (straks aperitief tijd).
Blijkbaar heeft een virus nu ook zijn pc aangetast, alles is nu duidelijk, eerst de man (Jacky) verzwakken dan de pc overnemen. In Beervelde gaat het gerucht dat zijn vrouw hem opgesloten heeft, wegens verprutsen van splinternieuwe stapschoenen van de eersten dag!
Bon de wandeling: Op zich een mooie tot heel mooie wandeling, alle gegadigden kregen iets naar hun smaak.
Maar nog maar net buiten bebouwde kom en we waren al aan het prutsen "liever geen asfalt onder onze voeten" zijn woorden. Dus door de stront stapt beter dan asfalt he, een test voor Jacky zijn nieuw materiaal. Over een pad dat er niet was, over en door de bramen over een brug dat verprutst was, dus verder sukkelen door de modder tot ... Op het asfalt! Goed he.
Het was dus sukkelen, van het een op het ander. Jagers moeten vleien om toch door te kunnen!
Ik hoorde in de achtergrond meerdere protesterende stemmen, slechte planning slechte voorbereiding enz.
Voila, ik heb hem terug, teloor in zijn broek.

De groeten vanaan de zijlijn.
En wat geschreven staat zal niemand nog wissen.