zondag 17 juli 2011

Wellin - Wellin

Uitnodiging:


Aangezien ik en ons Annie morgen een dagje gaan fietsen, bijgevolg morgenavond laat thuis, geef ik nu al de oproep door voor woensdag 13 juli.

Naar Wellin met de tec-bus (ligne 29) vanuit Jemelle om daar een mooie trip te stappen. kaart 59 / 5.6 en 59 / 7.8.

Treinuren : met den dubbeldekker (vertrek St Niklaas om 06.29u) naar Brussel Nd en vervolgens met den E.C.Vauban (vertrek Brussel Nd om 07.42u) naar Jemelle.

Gaan een beetje plannen: woensdag 20 juli (daags vóór de Nat.Feestdag). Op aanvraag van onzen Herman eens naar Modave en eindigen in Hoei. Rita en Jean-Claude van "Le Bolus" te Huy zijn reeds ingelicht (lezen en genieten wekelijks ons "blog") en gaan ons met open armen ontvangen + den Orval zal aangevuld zijn.
Daarna zal het tijd worden om Maredsous nog eens te bezoeken (reden : juli en augustus meer keuze met bus vanuit Namen)

Ik doe dit voor jullie met volle goesting, als ik er maar bij mag zijn, Hilaire



Relaas der feiten:
13 juli 2011

Wat het weer betrof was onze woensdag nog zo slecht niet, wel een beetje lichte regen maar zonder nat worden, wel ons regenjasje aan maar het droop er nooit af. Wij met tienen..dat moet je verdienen, rekening houdend dat er een drietal onwettig afwezigen waren.
Een ganse dag in één groot woud, van het ene jachtterrein in het andere, af en toe een ree zien wegspurten en een paar jonge speelse vosjes die gauw naar hun hol renden. Veel modderpoelen van evers maar geen gezien. De temperatuur kon niet beter, genoeg om de tamelijk zware tocht uit te doen. Trein op uur, tec-bus op tijd, het kon niet beter..op stap niet ver van Rochefort en dicht bij Han-sur-Lesse.

Relaas van de tocht:
Start om 10u in de dorpskom van Wellin, zuidwaarts richting Daverdisse, licht oplopend van 250m naar 370m om na drie kilometer met open vergezichten onder te duiken in het woud van Wellin. Het eerste gedeelte overwegend dikke hoge naaldbomen die perceel na perceel moeten sneuvelen. Daarna een grote poos tussen naald en loof, op de rand van de diepe afgrond naar “ri de Wèri” en de “Lesse”. We konden hier het groots en weids woud bewonderen (zie ook de foto’s van onze Dany en William..DAARVOOR DOEN WE HET!!) Snel schuivend naar beneden waar de genoemde beek in de Lesse vloeit (van 370m naar 200m) Ons elk een stuk boom uitgezocht om uit te rusten en de innerlijke mens te versterken met ons boterhammen. Nog niet veel water in de Lesse, dan maar terug naar boven, weliswaar met een volle maag en in een loofbos waar vele volgroeide bomen moeten worden neergelegd om geld op te brengen. Door deze uitdunning hebben de houthakkers met hun zware machines vele paden bijgemaakt hetgeen ons op een bepaalde plaats deed “tilt” slaan. De wijzen onder ons de koppen bijeen gestoken om dan toch de goede richting te kiezen (kalm gebleven en niet luisteren naar het “gestook” van de “achterban”). Een kwartuur ter plaatse getrappeld, een poosje verder waren we terug “bij de kaart” en opgeklommen uit de Lesse- vallei van 200m tot 390m. Omdat we niet tot in Daverdisse geraakten dan maar een ommetje gedaan, over de N855, afdalend naar “Ri de Rogifosse” (nu maar 100m lager) om in een mooie “slink” het beekje stroomafwaarts te volgen om hetzelfde hoogteverschil (100m) weg te werken. ’t Was nog niet gedaan, bleven de ruige stukken natuur uitzoeken (daarom ben ik leider), nu naar een “veengebied” met name “Devant la Fagne” waar de eerder genoemde “Ri de Wèri” haar bron heeft. Zonder overdrijven, nog maar eens honderd meter dalen om daarna voor de laatste maal uit dit beekjesdal te klauteren, noordwaarts naar Wellin. Het vet was van de soep, niet langs dezelfde weg terug maar een asfaltweg op om tegen kwart vóór vier op het dorpsplein van Wellin aan te komen.
Beseffend dat we weer een gezonde tocht gedaan hadden, door het vochtige weer veel zuurstof tussen de hoge bomen. Binnen in Taverne/Restaurant centrum Wellin, moe maar tevreden ons aan één dis gezet, deze was in vergelijk met het parcours gelukkig wel plat om de tien Orval- glazen meermaals vol te laten schenken. Bij de eerste “kuip” geklonken op baby Samuel, het pasgeboren kleinkind van onze Michel (tevens Peter – fier dat hij is). Proficiat aan de kersverse mama en papa en de zuigeling.
Volgende woensdag trekken we richting Modave om te eindigen in de Maasstad Hoei. Zou graag weten wie er zinnens is mee te reizen om zo met Jean-Claude en Rita af te kunnen spreken aangaande de reservatieplaatsen en de “dagschotel”. Maak het mij niet te moeilijk aub. Hilaire


NabeschouwingI:
Hoi mannekens en dame.


Weeral hebben genoten van een fijn uitgekiend wandelingetje in de buurt van Wellin. De weersomstandigheden waren vrij gunstig, tamelijk op en af de heuvels, zoals voorspeld door onze grote voortrekker en leider (lijder). Jammer genoeg waren er teveel wegen in het grote dierenbos die niet op de kaart staan en wij dus " met zijn allen " de verkeerde weg genomen. Dank zij mij en onze Grote Goeroe (en in mindere mate de 3de) toch de goede weg gevonden en veilig ter bestemming gekomen. Bij aankomst toch nog voldoende tijd gehad om de dorstigen te laven en te proosten op de kersverse opa in ons gezelschap Michel.
Veel kijkgenot met de prentjes en tot volgende week.


IKKE

William


Nabeschouwing II:

Gegroet stappers van goede wil, een vreugdevolle stapdag achter de rug, het was niet droog maar ook niet te nat, ontsnapt aan de regendag dat moet ge verdienen, elke week opnieuw.
Leve onze grote voortrekker!
Niks geen beetje rancune, niet zoals de “ikke” van hierboven! Ik ga om te stappen en weet dat elk pad zijn begin maar ook zijn einde heeft. En dan de houtvesters met de vinger wijzen omdat zij hier en daar een padje bijleggen zonder “ikke” daarvan in te lichten. Wij zullen de hoofdhoutvester “Danny” vragen om altijd een bericht van BGP (Bijgemaakt pad) naar mijne vriend “ikke” te sturen. Bah!
Weg met “ikke” onderdelven die kerel, Heer Hoofdhoutvester(als het maar goed diep is). Het mag gerust een oude versleten machine zijn, je moet er niks proper aan vuil maken.
Voila, ik voel mij weeral veel beter, opgeruimd staat netjes.

PS: Aan ons aperitiefhapje van vorige week een kleine variatie ingefluisterd door mijn eega. Doe op de honing van de ingesmeerde beschuit een partje groene appel, daar de geitenkaas op en wikkel dit geheel in een dun plakje gerookt spek. En dan de oven in! Man, man, man. Drink daar een glaasje Cava bij. (om de microben te doden)
Tot de volgende
Herman