zaterdag 8 november 2008

Pepinster via de Vesder en terug Pepinster

Uitnodiging:
Geluisterd en gekeken naar het weerbericht, gaan woensdag richting oosten daar die dag het regenachtige weer vanover Frankrijk naar ons komt. Met wat geluk houden we het een ganse dag droog. Dit doe ik om onnodige afzeggingen te vermijden.
Reeds heel lang geleden : Afstappen langs de L-lijn van Liége gm naar Verviers central, kunnen kiezen tussen Trooz- Fraipont- Nessonvaux en Pepinster. Zowel links als rechts van de Vesder is het zeer afwisselend met korte soms steile klimmetjes naar rustige gehuchtjes. De linkerkant is meer open en de rechterkant zeer bosrijk.
Met de kaart 42 / 7.8 kunnen we zeker een daguitstap vullen. Zal de aansluitende kaarten ook meebrengen zodat we op de trein kunnen beslissen...nou ja, je moogt je gedacht zeggen maar er rekening mee houden is iets anders.
Voor degenen die zich moeilijk kunnen orienteren, de treinuren en overstapplaatsen :
St niklaas vertrek om 06.35u belsele 06.40u sinaai 06.42u lokeren 06.48u, zonder overstap te Dendermonde naar Brussel Noord.
Brussel Nd vertrek om 08.06u met de I.C. trein van Oostende naar Eupen met overstap te Luik vertrek aldaar om 09.16u richting onze eindbestemming op lijn 37.
Familie Thys reserveert vanuit Gent SP. onze plaatsen, waarvoor dank.

Relaas: 05 november 2008

Wat het weer betreft : goed gekozen richting oosten, wel overtrokken maar windstil met aangename temperaturen en zonder één druppel regen. Door de verscheidenheid aan het parcours konden onze twee prentjesmakers, Erik en Jacky, er duchtig op los klikken. Alleen spijtig voor de panorama’s daar de lucht “te grauw” was.
Door het spijtig werkongeval in het station Dendermonde en de daaropvolgende vertraging, m’n programma moeten wijzigen, toch nog kunnen starten te Pepinster om 09.45u. Als je met de L-trein van Luik naar Verviers railt, besef je dat er op dit tracè, kronkelend langs en over de vele meanders van de Vesder, geen hoge snelheidstrein kan rijden. Ons maandblad “Het Spoor” van jl. vertelt er je alles over. Met de L-trein kunnen we op en af in de onbewaakte stopplaatsen van Chenèe, Trooz, Fraipont en Nessonvaux tussen de steile inkeping van de rivier.
Nogmaals iedereen bedanken voor de gezellige tocht van verleden week, aan de fotografen, vriend Herman voor de bundeling en in het bijzonder aan M & J en (Willy ?) voor de fotoreportage van die dag…en dat het nu woensdag veel stiller was in het grote enge bos.

Relaas van onze tocht : Aan de samenvloeiing van de Hoegne en de Vesder richting “chateau des Mazures”, door een slink omhoog naar de open kam van Tancrèmont. (Erik en Herman wel gaan kijken bij de bakker die de speciale rijsttaart “tarte de Spa” bakt, …met lege handen teruggekomen) Bevonden ons nu in het gelijknamige bos, een kaarsje aangestoken in de “chap. Du Vieux Bon Dieu de Tancrèmont”, zo langs het “chat. deTancrèmont” op zoek naar het beekje “rau du Fond des Trois Bois”, in een wild natuurparadijs, hetgeen we volgden tot de Vesder in het gehucht Becoyin. Een heel mooi dal doorgestapt langs een meander van de Vesder met een paar prachtige spoorwegbruggen (hebben het nu eens niet gezien vanop de trein). Nogmaals uit de rivierbedding naar omhoog, het gehucht Goffontaine door, langs de “Rau de la Saute” om boven te komen met een dieptezicht op Soiron dat we dalend bereikten via paadjes in de weilanden. Soiron, een oud dorp met veel huizen uit de 18è eeuw, een mooie kerk en kasteel. Onze tijd genomen om eens rond te neuzen voor onze laatste klim naar het gehucht St Germain. Nog één maal lichtjes afgedwaald (uitsluitend voor vriend Michel) op zoek naar het allerlaatste watertje “Rau du Grand Ri”.
Moe maar voldaan het station Pepinster teruggevonden, eventjes naar Verviers “gespoord” om in onze typische Ardense taverne … met theelichtjes… ons te laten bedienen zoals het moet ( op de waard zijn eigen manier).
Geklonken op Jacky zijn “inkom”… ge moest er maar bij geweest zijn !!.
Kijken reeds uit naar volgende woensdag, hopelijk met wat meer deelnemers… want, lui wordt je vanzelf enz…Hilaire

Nabeschouwing:

Voor deze wandeling gelden andere normen, daar de grote leider mij publiekelijk zijn vriend noemt.
De tranen komen in mijn ogen, kan ook van uien zijn die ons Sientje aan het versnipperen is.
Dus tie....n op tien en dat doet pijn! Maar het was schoon, pijn, pijn verdomme dat doet pijn.
Ik moet hier uit een ander vaatje gaan tappen, anders gaan de mensen nog denken: twee handen op ....
Speciale dank aan fotografen Jacky (zijn foto's staan er op) en Eric zijn foto's worden verwacht! Of heeft hij ze verprutst, we zullen zien een van de dagen. Hij is nog actief dus veel trager dan rustenden.

De stapgroeten en hou de aarde onder je zolen.