zondag 11 maart 2012

Starten in Rivage vandaar naar Oneux verder naar Hoyemont via Croix de Septroux naar Martinrive, Lillé, Presseux, Fraiture en terug naar Rivage

Uitnodiging:

Beste vrienden stappers,
Zoals jullie weten kan onze grote leider en voortrekker woensdag niet mee (wegens groot onderhoud).
Ik weet niet of jullie het weten maar onze tweede in bevel de PG, stuurt zijn kat, hij zit waarschijnlijk met een kater, volgens zijn schrijven een “tombage”, alleen de rest blijft over!
Ik zal het doen maar kan geen juist pad garanderen! De gids is jong en onervaren. Deze kombinatie kan leiden tot verkeerd lopen, mislopen zelfs verloren lopen. Dit is dus een dag voor grote durvers. Voor jullie en voor jullie speciaal heb ik mij over een nest kaarten en boekjes gebogen en het volgende uit mijn mouw geschud!
Zoals altijd de dubbeldekker vanuit Sint Niklaas om 06.29u tot Brussel Noord 07:30. Daar de rechtstreekse trein nemen naar Liége om 08:06; aankomst voorzien 09:00. Vertrek naar Luxemburg om 09:18; aankomst in Rivage om 09:39.
Om het met de gevleugelde woorden van onze GG te zeggen “vroeg gewandeld is voldoende Orvaltijd”. Ik hoop ergens in Rivage iets te kunnen nuttigen, anders inproviseren we wel.
Om onze leider reeds te laten meegenieten en zo zijn gezondheid vooruit te helpen een korte beschrijving: Kaart 49 1/2.
In grote trekken vanuit Rivage naar Oneux verder naar Hoyemont via Croix de Septroux naar Martinrive, Lillé, Presseux, Fraiture en terug naar Rivage. Een beetje bergop en bergaf, klein beetje naar links iets meer naar rechts en binnen. In grote trekken stukken van de GR 571 en GR 576!
Terugreis: Voorzien vertrek te Rivage met overstap in Luik om17:20 of 18:10. Aankomst te Brussel Noord om 18:54 of 19:54.
Sloebers welke tijdens de terugtocht via, via willen reizen moeten voor zichzelf (een goede vriend) zorgen.
Groeten
Herman




Relaas der feiten:
07 maart 2012


Er was de voorbereiding: iets moois zoeken met voldoende tijd om uit te voeren en voldoende tijd om een mooie nabespreking te houden. Een mix van voorbije wandelingen en een boekje met Gr wandelingen gaf mij inspiratie en bracht de stapdag op de kaart. De uitnodiging versturen, en afwachten of er voldoende waaghalzen waren om mee te gaan.
Parkoers: Starten in Rivage vandaar naar Oneux verder naar Hoyemont via Croix de Septroux naar Martinrive, Lillé, Presseux, Fraiture en terug naar Rivage. Een dag langs kleine mooi gerestaureerde dorpjes en naast, over en door weilanden.
Mooi op tijd afgezet door onze vrienden van het spoor volgden tien stappers, echte durvers een nieuwe leider in bang afwachten. Er was een deugniet welke een pyjama bijhad, nog een paar andere sloebers hadden hun voorzorgen genomen om te overnachten buiten de bewoonde wereld! Gebrek aan vertrouwen zo zou blijken.




Vanuit Rivage (bistro aan het station ferm, gesloten) op weg naast L’Ourthe, onder de spoorwegbrug, even verderop de trapjes op en dan zie je het oude stationsgebouw van Comblain. De L’Amblève over de N633 kruisen en licht zien in “La brasserie Marquet”. Een glimlach, deze tocht kan niet meer stuk. Even verder voor het ouderlingen tehuis links omhoog! Hier pikken we de GR 571 op. Er was een frisse wind, maar zulk een klim verwarmt iedereen. Een slingerpadje naar Oneux. Het dorp links laten liggen en verder stijgen, de wangen rood van de koude wind en warm bloed, lekker. We komen van 100m en stijgen naar 298m. Via Hoyemont, Hurlevent zakken naar Rau du Fond de Longuegne en weer stijgen naar Croix de Septroux. Mooi zicht op de vallei van Septroux. Met de wind in de rug, tijd om de brooddozen te ledigen, rugzakken te laden met ballast, poppetjes te laten gaan van her naar der. Het is opletten als de sloebers aan het eten zijn! De thermos van Etienne viel ten prooi aan de wind, en ondanks de vurige supporters bleef ze na enkele meters stil liggen. Spijtig, het was een mooie rol geweest. Vertrokken om 10:45, hierboven om 12:00 en ongeveer 9km onder de voeten, knap stapwerk over dit terrein.
De kaart aan Eric gegeven, hij zou ons verder loodsen. We moeten nu zakken naar de Amblève en oversteken aan de brug van Martinrive, de weg zoekende tussen de oude steengroeven en de vele paadjes. Gemor achteraan omdat het niet snel genoeg ging, maar onze kalmte bewaren, kijken en stappen om de juiste weg te vinden.
Eens de brug over via een doodlopende straat waar stappers doorkunnen terug aan hoogte winnen( het voorzien paadje was mee met het bos gesloopt.) Maar niet getreurd, verder stijgen door het bos naar de weiden en door Gotale, tot het hoogste punt van de dag Focroule 300m. Een ganse dag mooie vergezichten, iets te veel nevel om schitterend te zijn. Een koude wind verplicht ons om verder te stappen. Naar Presseux, het kasteel gezocht maar niet gezien, niet te lang gezocht ook, stappers worden ongeduldig als de eindstreep wenkt! Driemaal het kruispunt bekeken en besloten dat we de trapjes moesten hebben. dan verder langs het smalle pad dat gelukkig het juiste was en ook iets breder werd. Een schampschot langs Fraiture, en vervolgens Rivage aan onze voeten. Zakken tot aan de genotstempel. Droog binnen; wat wil je nog meer!
Getten uit aan de voordeur om 15:45 en 20,4km onder de schoenen, binnen met de vraag of er Orval was, en jawel hoor. Het zou een vraag uit een quiz kunnen zijn: hoe krijg je mannelijke hormonen aan het broebelen? Deze bistro heeft alles in huis, een mooi terras voor in de zomer, kleine snacks voor de hongerige en drank om de dorst te lessen, en ”top off the bill” geserveerd door een freule van lik me lipje! En dat er gelikt werd.
Nog 20’ stappen tot het station en met een goed humeur en vol praatwater huiswaarts treinen. De vlegels gingen op eigen vleugels vliegen vanuit Brussel Noord en dat weer onder de verantwoordelijkheid van Eric.
Op het einde van dit relaas wil ik alle medestappers danken voor het geleverde vertrouwen in mijn planning als beginnend voortrekker. Speciaal dank aan mijn medekaartlezers Eric en Danny. Knap team! Ook de fotografen niet vergeten Etienne en Danny!
Laat de GG en de PG maar snel terugkomen! Je weet maar hoeveel werk het is als je het eens zelf doet. Het is een veel te grote berg werk om alles alleen te doen.
Tot Staps
Herman


Nabeschouwing:

Aan de meestappers van verleden woensdag 7 maart.

Bij het zien van de foto's tot de constatering gekomen dat het een mooie en vrij moeilijke stapdag is geweest, zie je wel dat je mij kunt missen (als jullie de G.R. volgen en een kopie maken van mijn voorbeelden)

Wat ik nooit zou doen, als afsluiter in een "cabardoeske" kruipen om den "apres" te vieren.

Met spijt in mijn hart, had woensdag goede stapbenen maar een pijnlijke bewerkte penis, tot één van dezes weken.

Hilaire

Jaloers Ouwe tijger