zaterdag 27 februari 2010

Marloie - Humain - Serinchamps - Haversin

Uitnodiging:


Na een "black Monday" (spoorwegramp in Buizingen) en een "black wednesday" (stapdag afgelast), is het tijd om te herbronnen voor de volgende woensdag. Met z'n allen samen op stap tussen Ciney en Marloie met als tussenstations Haversin en Aye.

Het is de bedoeling om, in de late namiddag, te eindigen in één van die stopplaatsen om daarna de L-trein te nemen naar Ciney.
Stafkaarten 54 / 5.6 en 54 / 7.8 moeten volstaan.

Langs dorp, veld en bos ten zuiden van deze spoorlijn blijven om grote bossen door te trekken en eventueel de dorpjes Buissonville, Serinchamps en Humain aan te doen, alsook verscheidene "chateaux" op onze weg, voor elk wat wils.

Vroeg begonnen is half gewonnen, dus, op tijd uit bed om den dubbeldekker te nemen met vertrek te St Niklaas om 06.30u naar Brussel noord om daar de E.C.(Vauban) te nemen met vertrek te Brussel nd om 07.42u richting Marloie. Biljet Heen en terug Marloie.

Reeds kontact opgenomen met de brasserie Le Provencal / Estaminet rechtover het station van Ciney om onze komst aan te kondigen. Bijgevolg, niet nodig om voor 's avonds boterhammetjes mee te nemen, keuze aldaar uit de "Plats Brasserie"

Zou graag hebben dat jullie een mailtje zenden naar mij om jullie deelname te bevestigen aan de steeds gezellige clubuitstap zodat ik dinsdag kan melden met hoevelen we zijn.

Laat deze kans op een "superdag" niet voorbij gaan, kom uit je zetel, lui wordt je vanzelf. Tot dan, niet vergeten mailen, Hilaire



Relaas der feiten:
24 februari 2010



Het deelnemersaantal was niet al te groot, dit voor een clubuitstap. Redenen ? Etienne en Jacky andere verplichtingen, Karel nog steeds buiten strijd, Marie-jeanne en Willy van de RTT hadden rust nodig na een druk wandelweekend…of is het de ouderdom die aanklopt… en dan het geval Willytje.. zou meestappen, stond op het perron van Belsele als “den dubbeldekker” daar stopte, vond het zo een rare trein, durfde niet opstappen…hij terug naast Christianne gaan liggen…en welle weg.
Wat de foto’s betreft : William denkt dat hij “always” de eerste inzender is, deze keer glorierijk 2 minuten “voorbijgemailt” door Dany. Samen met de prentjes van Sonja, bedankt althans voor de sfeervolle beelden die goed laten uitschijnen dat er nog genoeg water is (bron van alle leven) en dat sneeuw en ijs na de lange winter zijn weggespoeld. De grond is volledig doordrenkt en hier en daar komt de lente te voorschijn. Voor ons groepje was het veelal ploeteren, dat betekend ook dat alle spieren in ons lichaam moesten werken (krijgen geen tijd om te verslappen). Omdat we vroeg gestart zijn (09.15u) nooit in de problemen geraakt om de uitgestippelde route gans af te werken.
Met twee luxetreinen naar Marloie, op stap zonder neerslag en bij een temperatuur van rond de 10° voelden we al de Lente..een gelukje, om 15.30u binnen, juist op tijd in het schuilhuisje op het perron van Haversin, vóór een fikse bui.

Relaas van de tocht : Uit het I.C.station Marloie, de twee spoorlijnen over, (L43 naar Luik en L162 naar Namen), langs het “Chateau d’Hassonville”, nu een sjiek hotel, noordelijk richting Aye tot “Chap. St Thérèse”. Nu langs twee kerkhoven en onder het gehucht Jamodenne, westwaarts om het bos in te trekken naar het dorp Humain. De typisch Ardennen woonkern door, nog lager om het riviertje “Le Biran” over te steken en het “Bois des Deffes” in te duiken om drie kilometer modderpaden te trotseren, hetgeen bijna niet lukte voor ons Sonja, ik kon ze juist langs achter opkrieken om erger te voorkomen. Langs het Militair domein doorsteken naar het veel hoger gelegen “Bois des Dames”, tijd genomen om een grote familie everzwijnen te zien “spelen”, al was het op een te grote afstand om een familiefoto te nemen. Daarna ons laten afzakken naar de fel gewassen vijver aan het kasteel van Serinchamps, door water voorzien van de grote beek “Ruisseau le Vachau”. Nog één maal uit een waterbekken klimmen, langs het domein van het kasteel om het “Bois de Longuire” te verkennen, stappen naast “Rau. de Lure” grillig kronkelend en goed uitkijkend op de stafkaart. Nu door “Bois de Borlon” om uit het bos te geraken en het hoogste punt van de dag te bereiken, een open veld met mooie vergezichten…DAARVOOR DOEN WE HET !!! Lui wordt je vanzelf.. Onze spoorlijn over, via kapel St Adelin naar het gele kasteel van Haversin en te eindigen in het stationnetje, juist op tijd binnen, onze modderschoenen afgewassen om proper op het omnibusje te stappen naar Ciney.

De gereserveerde tafel in restaurant “Le Provencal”, rechtover het station van Ciney, bij aankomst reeds gedekt met 10 glazen Orval..(hoe konden die dat weten) We hebben het ons goed laten smaken, zeker de traktatie van ons Sonja om haar kort geleden verjaardag…Gezongen uit volle borst en geklonken met een volle dikbuikige en amberkleurige Trappist op de gezondheid van de kranige Dame..dat ze nog lang mag meestappen..HIEP HOERA.
Een gezellig twee uur durend onderonsje, opgefleurd met een warm schoteltje tussendoor…man…man…man.. Lekkerrrrrr..Tot volgende woensdag, Hilaire.



Nabeschouwingen:


Een overzicht, een nabeschouwing, een eerlijke evenwichtige kijk op de feiten?
Maar wil de gewone wandelaar wel geconfronteerd worden met de realiteit van de harde feiten.
Het doet mij leed aan het hart, maar de feiten zijn wat ze zijn. Als we meer uitleg geven en dieper op de schandalige feiten ingaan, geven we de schuldigen dan wat ze verdienen?
De wandelaars die erbij waren moeten oordelen. Zij kennen de feiten!
Waren deze handelingen niet een heel klein beetje uitgelokt? We weten toch allemaal dat hij slechts een kleine oogopslag nodig heeft om zijn hartslag over zijn toeren te jagen. Hij houdt zich tenslotte toch tot het andere geslacht, en dat is een gezonde reactie.
We gaan er over zwijgen, het met de mantel der kameraadschap bedekken.
Vergeet dit niet ho grote leider.

Nog iets over de wandeling? Het was goed, niet slecht dus, een modderige affaire waar we liever niet meer aan terugdenken. Ho ja, we hebben wilde zwijnen gezien! Daarna die andere feiten. Zou het één iets met het andere te maken hebben?
Een wild geworden zwijn?

De groeten en loop niet in de regen je kan er nat van worden en misschien op een vis gaan gelijken. Alhoewel een schone meermin is ook leuk, als je ze in een houdgreep kunt krijgen. Ik zal eens les gaan volgen bij de leider hij kent er iets van.