zaterdag 26 juli 2008

Bomal – Juzaine – Logne – SY – Lassus- Hamoir

Goe bezig, niet afgeven en we zijn er vroeg bij deze week. Moet vragen van ons Annie ofdat de onderbroeken al droog zijn van woensdag.

Speciaal voor vriend Herman die vanaf nu volgt op z'n nieuw aangekochte kaarten, meer uitleg over hetgeen we zinnens zijn te doen volgende woensdag. Ik voel het aankomen, het duurt niet lang meer of het jonge volk verdrin(k)gd de oudjes. Maar zo rap geef ik m'n vlag niet af.

De ourthe altijd in het visier / van Bomal langs Juzaine naar Logne, verder naar Sy en via Lassus naar Hamoir.

Meestal g.r. 57, minder dan 20km. maar een hoge moeilijkheidsgraad. Veel afwisseling, zeer mooi en viermaal vanuit een vallei -ourthe-aisne-lembrée-ourthe naar omhoog en naar beneden. Staat hier bij mij opgetekend als een klassieker. Op meerdere plaatsen mogelijkheid om in te korten of wijziging van het parcours, dat is er het leuke aan.

Bomal station vertrek om 09.50u over ourthe-langs kerk-kruispunt over-zuidelijk naar "res.nat.du mont des pins" met belvédère-la rote-rond mont pelé op kaart 55/1.2-in grote bocht afzakken naar juzaine s/aisne-chap.St Barbe op vorige kaart- nu volledig noordwaarts langs vleermuizengrot en merkw.boom- chap.St Rahi en afzakken gehucht logne- water de lembrée over omhoog "hé des larrons"- "rochers de sy" en zakken naar Sy- rechts van spwg en ourthe blijven- onder klimrotsen- langs de bocht van de rivier- gehucht lassus- op kam "hé Quinet"-naar "croix de Berger"- ons laten vallen naar het terras aan de overkant van ons allerliefste ourthe- op 300m van het station.

Besluit : v. 09.50u tot 15.50u = zes uur tijd om de klus te klaren / zullen zeker niet moeten joggen.trein te Hamoir 17.05u


“Spoortrippers weer op pad met hoog in hun vaandel LUI WORDT JE VANZELF".
Bij heel goed stapweer, zon van begin tot einde. Bomal – Juzaine – Logne – SY – Lassus- Hamoir.
Om 09.50u op weg, door het Ourthe-dorp naar de belvedere van “La Rote” door “res. nat. du mont des pins”. Je moet er wat voor overhebben, mooie panorama’s en in het reservaat verscheidene wilde orchis, moet gezegd, in gevorderde toestand zoals hun bewonderaars. Te aanschouwen zijn ook vele kaarsrechte oude “grove dennen” , daarom “mont des pins”. Zeker de moeite en voor alle seizoenen. Ons laten zakken naar de vallei v.d. Aisne te Juzaine om terug hoogte te nemen naar de twee “bekende” oude linden waar we eerbiedwaardig onze boterhammetjes “binnenwerkten”. Michel zijn gebruikelijk sms-je gedaan naar het thuisfront met de vermelding “zon en goed warm”,ideaal weer voor ons. Yvonne vingervlug terug “geen zon in’t Waasland”.. en wij lachen in ons vuistje.
Nu naar chap. St Rahi met de verwaarloosde opgravingen , verder zoekend (gelukkig g.r. pad) de bedding v.d. Lembrèe in het gehucht Logne. Deze aangename nederzetting doorstappen tot anc. fme. de Palogne waar de Lembrèe in de Ourthe vloeit. Logne mooi en volledig ingesloten door steile kammen. Met volle moed richting “rochers de Sy” via “Hé des Larrons” waar we toen al beseften dat we aan een “klassieker” bezig waren. Hebben niet aan alle “points de vue’s” gestopt maar aan de hand van de beelden van William kan je uitmaken hoe “natuurlijk” het daar is, toch de grote reden van onze woensdaguitstappen. Voorbij Sy naar de oevers van de Ourthe, onder de klimrotsen en gezien hoe onze jeugd zich nog kan amuseren en lol maken met te kayakken. Het mooie water verlaten, door een grote weide, tussen “bois de Rivire” en “bois des carriéres” naar het gehucht Lassus welke weer een paar mooie foto’s gaf. Ons niet laten afschrikken door mijnheer zijn slagboom, in de kaart gespeeld van Francine, langs “hé Quinet”, wel modderig, op de laatste kam van de dag naar belvedère “croix du Berger”. Steil naar beneden, Hamoir binnen, de bebloemde Ourthebrug over naar ons terrasje. Met het frisse ourthewater aan ons voeten en het edele nat en de goudgele brokjes ter hoogte van onze lippen en mond. Man …man…man.. geen tekeningetje nodig zeker.!!
Besluit : zeer kleine 20km. wel afwisselend met tamelijke moeilijkheidsgraad, doch op geen enkel ogenblik ons moeten haasten en binnen volgens tijdschema om 15.40u.
Toemaatjes : Danny en Willy hebben een rustpauze aangevraagd om hun mankementjes te laten genezen. Etienne “te” laattijdig afgemeld.
Herman, je weet wel, de echtgenoot van Francine, heeft een “blog” aangemaakt WWW.SPOORSTAPPERS.BLOGSPOT.COM daar kun je alle verslagen van 2008 op terugvinden. Knap gedaan.!!

Tot volgende keer, Hilaire