zondag 30 november 2008

Ninglinspo / Ambléve / bois de la Porallèe / Vert Buisson / Remouchamps / Hè des Gattes / Aywaille.

Voorbeschouwing:

Joepie, sneeuw in hoog-belgie en aldaar vriestemperaturen in de nacht van dinsdag op woensdag tot -6 graden, tijdens de dag niet hoger dan 0 graden. 't Zou kunnen dat het voor de prentjesmakers een hoogdag wordt.( nog een proficiat voor verleden woensdag)

Hebben beloofd aan onze vriend Michel om de ninglingspo nog eens stroomopwaarts te nemen...belofte maakt schuld...bijgevolg sporen we naar Aywaille om daar de bus te nemen die ons afzet in het gehucht Sedoz een beetje buiten Remouchamps ( 3 zones). Starten daar waar de ninglingspo zijn bruisend water spuugt in de ambléve, langs "cascade de chaudiére", vervolgens het "bain du cerf" en "bain de Diane", door het "bois de la porallèe" naar het gehucht Vert Buisson. in cijfers : een goeie 4km. van 160meter naar 420m. dus, 260meter hoogteverschil en rekenen op een staptijd van 1 1/2u. Hier ga ik stoppen met de dagtocht verder uit te stippelen, alles zal afhangen van het weer !!! wanneer sneeuw boven 4 à 500meter kunnen we langs "fagne James" en Berinzenne naar Spa....of tot 560 meter gaan en ons dan laten afzakken via La Gleize naar Coo. Nog mogelijkheden, niet zo hoog, via winamplanche naar Spa of noordelijker via La reid naar Spa of zelfs Franchimont en theux...Terugkeren naar Aywaille via "res.nat.hè des gattes" hetgeen we over veertien dagen niet kunnen doen hebben. Tijd genoeg om op de trein demokratisch te beslissen..hopelijk niet op z'n Belgisch.
Laat het ons zo formuleren : Alles zal afhangen van de weersomstandigheden..ik verheug me er op, nog eens zo'n winter uit onze kindertijd met aangevroren "snottepil" en bloemen op de ruiten, joepie.

Maak dat je er bij bent, ik breng de "erreur" van verleden week mee (min aftrok van de uren en tf.kosten)

De treinen : St niklaas vertrek om 06.35u naar Brussel noord zonder overstap te Dendermonde en voegen ons daar bij de fam. Thys om 08.06u naar Liége gm. daar de Intercity Europ nemen naar Luxembourg (tot Aywaille aankomst 09.47u)

Natuurlijk weet ik dat er een grote opkomst zal zijn maar ik denk niet dat ik zal moeten reserveren, tot woensdag, Hilaire

Relaas der feiten:

26 november 2008

Was me dat een dag zeg, vergissingen, vermissingen en verdwijningen…blijf kalm, ik ga het jullie met mondjesmaat vertellen.
Even billenknijpen op de trein naar Brussel Nd, net onze aansluiting nog gehaald maar de fam. Thys niet gevonden. Via de gsm van ons Francine vernomen dat we het vandaag zonder hen moesten doen. Herman had hem aangesloten bij een clubje die een nachtuitstap organiseerden, had zijn stafkaart niet bij, bijgevolg verloren gelopen en Francine moest hem gaan zoeken. Relaas van deze trip volgt later als…de nachtuitstap het daglicht mag zien?

Ninglinspo / Ambléve / bois de la Porallèe / Vert Buisson / Remouchamps / Hè des Gattes / Aywaille.

Relaas van onze trip :
Met de tec-bus lijn 42a tot waar de Ninglinspo opgeslorpt word door de Ambléve (gehucht Sedoz). Hebben toch maar besloten om de bedding van het bergriviertje te volgen daar het de nacht ervoor niet gesneeuwd of gevroren had. Riskeerden de avontuurlijke paadjes met de vele smalle bruggetjes en vol “Quartsiet “–stenen in alle maten aan de rand de fel gewassen Ninglinspo. Wat komen we onderweg tegen, eerst de “Cascade la Chaudiére”, dan “Bain du Cerf” en nadien “Bain de Diane” (ge weet wel, die van de jacht). Moesten ons optrekken aan strakgespannen koorden om uit de bedding te klauteren en zo het open veld naar het gehucht Vert Buisson te bereiken. Zoals voorzien, bijna 5 km. met 260m. hoogteverschil, 1 1/2u ons enkel focussen op het glibberige maar mooie parcours met vanaf 350m hoogte een laagje sneeuw en een straaltje zon. Alles en iedereen zijn problemen vergeten om met volle teugen te genieten (de foto’s van Danny, Etienne, Jacky en William zetten dit voor eeuwig in kleur).
Na het binnenspelen van onze middagkost verder de tocht begonnen in het enorme “bois de la Porallèe”, één voor ons nieuw slingerend pad uitgekozen waar we het geluk hadden om in de sneeuw een paar reeën elegant en sierlijk onze weg te zien kruisen. Wij verstijfd door hun onvoorziene en dartele optreden, niemand zijn toestel in aanslag. Boven de Ambléve en Nonceveux ons uit het bos laten zakken om Sougnè-Remouchamps binnen te wandelen. Wat we over twee weken niet hebben kunnen doen, nu wel gedaan. Via “hè des Gattes” steil omhoog naar de ”belvedére W. Fostier” en zo langs het natuurreservaat en de “Belvedère de la Corniche” voor de laatste maal slalommen naar beneden en het eindpunt Aywaille met zijn robuuste brug over de brede Ambléve. (spijtig dat Francine dit heeft moeten missen)
Goed ontvangen in café Cambrinus door den baas en zijn bazin. Daar een sms-je gekregen van vriend Herman (nou ja, … vriend) met verontschuldigingen en de belofte om niet aan te sluiten bij die nacht(s)trippers.

Eind goed, al goed zou men zeggen ware het niet dat Etienne op de trein naar Brussel vaststelde dat zijn digital toestel verdwenen was…alles ondersteboven gekeerd, niets gevonden…waar zou dat zijn. Zoon Stefan ingeschakeld, die gebeld naar Liége gm. En …gevonden ... joepie, wij blij. Had “hem” laten liggen op het toilet van de E.C. van Aywaille naar Luik. Wie doet zijn fototoestel mee naar de w.c. … zullen dat wel zien als hij z’n foto’s doorstuurt en er een prentje bij is precies een “ Duitse pijp op een lege toebakzak”.

Kunnen er nu eens goed om lachen, wij toch. Zeker ons vriendin Godi en vriend William nog een zeer goede reis wensen naar het verre Thailand en een behouden thuiskomst, amuseer jullie, de stappersclub.

Nabeschouwing:

Wegens mijn buiten dienst zijn op deze stapdag kan ik enkel aan de hand van de foto's zien dat het mooi was. Geen gerommel uit de achtergrond gehoord over een eventueel falen van de van dienst zijnde voortrekkers.
Spijtig dat we er niet bij waren, maar uitgesteld is niet verloren!

Gegroet en tot ...