zondag 1 mei 2011

Andenne –La Meuse – Huy (genaamd : Daslook stapdag)

Uitnodiging:


Traditiegetrouw, den "DASLOOK" is er en wij gaan hem opzoeken.

Zoals naar jaarlijkse gewoonte gaan we richting Hoei om de mooie volle beddingen "daslookplanten" te bekijken en de frisse geur op te snuiven.

Met de stafkaart 48 / 1.2 en 48 / 3.4 en voor alle zekerheid kaart 48 / 7.8 stippelen we een mooie route uit op de trein.

Treinuren: met den dubbeldekker naar Brussel noord (St Niklaas vertrek om 06.29u)
: Te Brussel noord (vertrek om 07.42u) met E.C. Vauban tot Namur en vervolgens aansluiting te Namur naar Huy waar we een kort busritje doen tot onze startplaats.

Het zal iets minder warm zijn en mogelijks een bui-tje, geeft niet, het zal de natuur goed doen, tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
27 april 2011



Miljaarde, het zal toch niet waar zijn zeker. Een tf-je vanuit Gent dat ze hun rugzakken thuis laten staan hadden en bijgevolg een halfuurtje later in Namur zouden zijn. Mijn brein eventjes op volle toeren laten werken en een gepaste oplossing bedacht..’k ben niet voor niets de leider (lijder). Onze Herman toch aangeraden om dinsdagavond niet meer te gaan fladderen.
Andenne –La Meuse – Huy (genaamd : Daslook stapdag)

Relaas van de tocht:
We waren er vroeg bij, 09.30u, afgestapt van de trein te Andenne, de Maasbrug over en langs de hoofdstraat van het kleine stadje, via place des Tilleuls en het stadhuis naar het oude Inst. St Begge met het College St Begge. Achter deze prachtige gebouwen om uit de Maasvallei op te klimmen naar de “Kapel O.L.V. Onbevlekt ontvangen”. Ons terug laten zakken, via een mooie holle weg naar het beekje “rau d’Andenelle” om uit te komen aan de “Ancien Moulin de Kevret”. Deze beek over, een heel mooi en voor ons nieuw bos in om een asfaltweg te vermijden. Verder naar het “Anc. fme de Grosse” welke we nog mooier konden aanschouwen van op de kam naar het gehucht Les Arches. Nu een beetje op de kam gebleven om naar het ander gehucht te stappen, woonkern Bohissau. Nog maar eens terug afdalen om het grachtje “Rau de Bousale” over te sukkelen, uit ondervinding wisten we dat het daar wat zoekwerk is om het goede pad te vinden in het “bois de Morogne” en “La Grande Sapiniére”, één groot jachtgebied.
Na twee en één kwartuur en negen kilometer marcheren, aangekomen aan het “Pavillon de Chasse” waar we traditiegetrouw onze rugzak minder zwaar maken. Gans de groep smakelijk gegeten, verder met de regenkledij bij de hand daar het begon te druppelen, langs “ferme de Siri” naar “Chap. Saint Eutrope” in het “bois de Chéfaye”, aan de derde beek van de dag “Rau de Solières” welke daar ontspringt aan de “Font de St Eutrope” en welke we ongeveer vier kilometer als leidraad volgen. Wij nog even door het dorpje Solières, langs de kerk en de “Chap. Saint Donat” en afzakkend naar de voornoemde grote beek. Intussen was het goed beginnen regenen, wij blij, door een nat smal weggetje met hoge begroeiing en op zoek naar de oude bedding van een “Chemin Virginal” in het “bois de grand Henimont”.
Waar we voor gekomen waren hadden we nog niet gezien maar door het zachte regentje wel geroken. Altijd noordwaarts, links van de fel kronkelende beek, vervolgens rechts om het nog wat meer avontuurlijker te maken, nu in het “bois Mélart”, langs “fosse de Loup” naar het oeroude boogbruggetje van “Trou Manto”. Daar traditiegetrouw onze rugzak even afgezet om een laatste rustpauze in te lassen. Stonden daar bedwelmd en vol bewondering te kijken naar het “Daslook”. Door de zo broodnodige regen stond gans de bedding in de “Fleur van zijn leven” vol met de prachtige witgekleurde bloemen uit de diepgroene plant en geurend tot hoog in de bomen. Elk jaar opnieuw staan we versteld, dit jaar zeker op het juiste moment, bekijk de mooie foto’s van onze Dany, Freddy en William. De kilometer die nu volgde is echter het “Neusje van de zalm”, onder de rotspartijtjes van “Trou Manto” naar de nederzetting “La Poudrerie”. Een smal bebloemd rotspaadje rechts van het water, met dit vochtig weer na een lange droogte moeten we elkaar een helpende hand toesteken om slippertjes te voorkomen. Een afsluiter die kan tellen, uit het smalle valleitje klauteren, door het “bois de Mimont” om 100m hoger het gehucht Saint Léonard” te bereiken. Daar wijselijk besloten dat het genoeg was voor vandaag en in fel dalende lijn langs de baan naar hartje Huy (Hoei).

We wisten dat het “Ontvangstcomité” op ons stond te wachten en er een tafel van elf was gereserveerd. Mijn vriendin Rita, samen met Jean-Claude uit de taverne “Le Bolus” in hartje Huy weten wat leuk is voor een mens, zeker nu ze wisten dat we twee verjaardagen te vieren hadden.. niets is te veel voor hen en ze hebben er zelf nog plezier in ook. Telkens een verschillend stevig hapje per rondje bier en een stuk taart met kaars voor de glunderende feestvarkens, ons Francine en Dany.. De vele foto’s spreken voor zich, geklonken, gedronken en gezongen op hun gezondheid.. met muziek begeleiding… Man,man,man, 100 minuten (mocht eens extra lang duren) genoten van de traktatie van de jarigen en met veel dank afscheid genomen van de waardin en waard uit de kroeg.
Moesten er nu zijn die groen zien van jaloezie, dat betert wel als je er volgende week bij bent, Hilaire.


Nabeschouwing 1:

Mijn beste vriend en foefelaar, ezel van oudsher en met een duister verleden, hij heeft bij zijn foto’s ook een schrijven gepleegd. Royaal als ik ben en omdat het mijn beste vriend is in duistere dagen wil ik dit dan ook in ons blog verwerken.
Iedereen mag al eens lachen vind ik!


Dit zijn mijn foto's van vandaag.(Zie bijlage fotoalbum)
Ondanks de moeilijke start, er was er toch enen die zijn rugzakken vergeten was op een drafje naar huis gereden en dan toch de voorziene trein gemist zeker, enfin hierdoor heeft onze grote Goeroe
de wandeling moeten aanpassen wat dat hem heel goed gelukt is.
Iedereen was het er over eens dat het een mooie tocht was met veel overdadig ruikende flora, een streling voor het oog, prachtig zeg nu zelf.
De afsluiter was er ook eentje om te vermelden met 2 jarigen, heerlijke Orval en andere bieren en door de vriendin van onze leider samengestelde hapjes om U tegen te zeggen. Maar dat was nog niet alles, de patroon van de zaak bracht een serenade op zijn gitaar begeleid door een violist voor onze jarigen man man man je zag ze genieten die twee (en wij ook ) kortom een dag om te vermelden.
Geniet van de foto's en tot de volgende wandeling.

Grtjs
WILLIAM


Nabeschouwing 2 (de enige en echte):

Ik weet uit ervaring dat het niet gemakkelijk is om aan iedereen die meegewerkt heeft aan zo een prachtige dag een dankwoord te richten. Maar toch wil ik het deze keer doen. Dus hier gaan we, alle medestappers van goede wil, goed gedaan.
- Onze leider houdt van vroeg uit de veren, het gezegde “de ochtenstond heeft goud in de mond” is zijn leidraad. Ik vermoed dat hij een goudmijn zoekt!
- De treinen waren op uur, alléé die welke we genomen hebben toch. Degene welke we moesten nemen was op uur weg! Altijd verkeerd aan het spoor.
- Een geluk bij een ongeluk dat we onze leider zijn voorziene tochtje niet konden laten doen. Deze was zeker zo mooi, en prettiger om te verteren.
- Na de middag, begon het te druppelen, goed voor de natuur. Maar daarom hoefde het niet te plenzen. De Boosere is bij deze ook herkend als weer-prutser, buien afgewisseld met opklaringen, regen met droge perioden; als het blijft regenen zijn dat geen buien.
- Voor één keer heeft de mooie natuur het gewonen op de regen, als ze er maar geen gewoonte van maken. Ik blijf tegen water als het uit de hemel komt.
- Over de afsluiter is al in alle toonaarden gezongen, zo erg zelfs dat de thuisliggers nu al een week met buikkrampen liggen, hun tranen zijn opgedroogd wegens onvoldoende aanvoer. Ieder van ons zou zo wel eens jarig willen zijn. Amen.
- Rest er ons enkel nog de ziekenboeg te bekijken, er is er eentje in alle stilte aan het herstellen, dat komt dus goed, Hou de moed erin Etienne!
- Onze Jacky dat is een rare vogel, laat zich volgens mij veel te regelmatig scheren, ik wist niet dat hij daarvoor naar het hospitaal moest. Hij zal moeten opletten, want Frans is een wolf in schaapsvacht en weet van geen wijken. Spoedig herstel gewenst, en laat uw haar maar groeien. Michel heeft gezworen dat hij het wel zal bijknippen, hij mompelde iets van een Braziliën wax.
Ik wens jullie allemaal een prettige zon… dag. Regelmatig drinken tegen uitdroging kan veel problemen voorkomen, volgens de oudste stapper.


Grtjs
Herman