zaterdag 6 december 2008

Vanuit Aywaille naar Chefna tot Spa - Gèronstére.

Oproep:
Hier zijn we weer met de wandelsuggestie voor aanstaande woensdag 3 december 08.

Deze middag het weerbericht gezien voor de komende dagen, het ziet er al veel beter uit dan aanvankelijk gedacht, woensdag vrij goed met misschien een kansje op een bui-tje.

Verleden week begonnen met de " NINGLINSPO ", woensdag starten we met de " CHEFNA " aan de fond de Quareux te Nonceveux op 170m, langs het water opklimmen tot het gehucht Ville-au-bois op 460m. Doorgaan via de vecquèe tot het hoogste punt van de dag aan fagne James op 560m. Kiezen om in Spa of Coo te eindigen doen we woensdagmorgen op de trein. a) naar Coo via La Gleize of b) naar Spa via Bèrinzenne, het arboretum Tahanfagne en promenade des Artistes met stop in Spa Geronstére. ( het ene is al even ver als het andere ) kaarten 49 / 3.4 en 49 / 7.8.

Dezelfde treinuren als verleden week, dus, st niklaas vertrek om 06.35u met den brusselaar zonder overstap te dendermonde tot het noordstation. Brussel nd vertrek om 08.06u met de I.C. komende van Oostende naar Eupen met overstap te Luik gm. Aansluiting om 09.18u naar Aywaille en aldaar tec-bus naar ons beginpunt. ( lijn 42a )

Tot woensdagmorgen, o..ja..als je een sinterklaas tegen komt zonder kruis op zijn mijter, negeer hem, geef hem eventueel een trok in zijn gat want Hij is de Goede Heilige man niet.

Relaas der feiten:
03 december 2008

De pret kan niet op, alweer een geluksdag vol avontuur in een kader van kerstkaartjes waar we diep in het woud “a capella” zongen van “jingles bell’s” en andere eindejaarshits. Wisten vanaf het thuisfront dat we veel meer sneeuwpret zouden beleven dan verleden week aan de Ninglinspo. Spijtig voor de paar afzeggingen van ondermeer Etienne en Frans, toch nog met ons achten. In onze warme en comfortabele treinen naar Aywaille om daar met een stipte tec-bus en een behulpzame chauffeur ons te laten afzetten aan de “Fonds de Quareux” op het grondgebied Stoumont ( dit voor een schamele 108 eurocent = 2 zone’s ).
CHEFNA stroomopwaarts naar gehucht VILLE-Au BOIS – langs Vecquèe en Fagne James naar Parc Rècrèatif de Bèrinzenne – Arboretum Tahanfagne – Promenade des Artistes –eindstreep SPA.
Relaas van onze sneeuwtocht: Goed ingeduffeld voor de sneeuw begonnen. Maar na de middag zeer mooie luchten met zonnestralen om onze drie “prentenmakers” Danny, Erik en Jacky “ter wille” te zijn. Ik heb ze al gezien, zeer mooie foto’s in een uniek kader. Geen vlokje ging verloren, het plakte aan de boomstammen, bleef op de takken en dennaalden liggen omdat het windstil was, zodat de kleine sparren sneeuwmannen leken. In de bedding van de Chefna naar boven om 400m. hoogteverschil te overbruggen. Volledige concentratie vereist wanneer we de smalle bruggetjes zonder leuning over moesten, of, zonder dralen door het snelvliedende water huppelden. Daar iedere stapper in ons gezelschap goede uitrusting heeft maakt dat dit alles meer genieten is dan afzien. ‘s Middags dampend vanonder de poncho om in een “karrekot” onze schoofzak leeg te maken. Stro en hooi genoeg maar de os en de ezel ontbraken, wel fotogenieke paarden in de weide. Boven op de kam (560m), langs het verraderlijke veenpad van de Vecquèe lag er intussen ongeveer 30 cm. Sneeuw. Het was zoeken en tasten naar de begaanbare stroken tussen de besneeuwde veenpollen. Geen witte vlokken meer boven “Fagne James” maar de eerste blauwe luchten en … een ganse familie reeën tussen de kerstbomen … daarvoor doen we HET … en dank aan het wild. Hadden intussen vastgesteld dat we goed gekozen hadden om Spa als eindpunt te kiezen en niet Coo. In de brandgangen en verbindingswegeltjes was een normaal stapritme niet mogelijk en … de fotografen moeten ook hun job doen. Vanaf Bèrinzenne met zijn bevroren en besneeuwde vijver ging het wat vlugger, daar nog een goede 300m dieper naar het voor ons bekende arboretum Tahanfagne en via de betoverende “promenade des Artistes” in de bedding van de “rau la Picherotte” naar ons warm treintje in Spa- Gèronstére. Juist op tijd, wat een timing (onderweg van 10.15u tot 15.45u – 1/2u rust). Vijf uur en vele kilometers in een dikke verse spierwitte laag achter een “spoorzoeker” die het “goede spoor” zocht. Elkaar een beetje afgelost als “voortrekker” behalve twee wiens naam we wijselijk voor ons houden, kwamen een vijftig meter achter ons getrippeld.
Op vraag van Vriend Herman en vriendin Francine naar Verviers om te bekomen en te genieten van onze prestatie bij al het goede van de Belgische Brouwerijen, nogmaals onder een kerstboom, deze keer met lichtjes en slingers.
Tot later, Hilaire

Boordeling:

Deze wandeling vraagt om één minuut stilte. Eentje van "eens in je leven".
Alle registers open, het gezelschap, de natuur, prachtige vergezichten, kleuren waar je bij droomt.
De foto's kunnen je aanzetten tot mediteren in stilte, ze vragen geen uitleg, spreken voor zich. Klasse!
Onze leider wil al deze pluimen wel op zijn hoed, maar:
Het weer kon hij niks aan doen, hij heeft ons een ganse dag levensgevaarlijke toeren laten doen, getuige Guido wereldberoemd stapper (in de bossen) kon nog net gered worden van een slippertje, jaja ook hij (als zijn Detje dit moest weten).
Om te eindigen moesten we bijna lopen om onze trein nog te halen.
Geef toe niet verantwoord dus op de schaal tot tien, met de hakken over de sloot.

Tot stappens, voetje voor voetje!