zaterdag 28 november 2009

Hoge Venen - Hellelsoor - Hertogenwoud - Eupen

Uitnodiging:


Regenen, met bakken uit de lucht, veel wind, maar tegen woensdag als we moeten gaan stappen zal het rustiger en droger zijn.

Wij zullen er zeker niet voor thuisblijven, met goede uitrusting en vol goesting op post voor een volle dag natuursnuiven.

We vertrekken vanuit St niklaas om 06.30u met den dubbeldekker naar Brussel noord. Vandaar met de eerste aansluiting naar Luik en Verviers.

Mijn vooropgesteld plan : vanaf de Baraque Michel naar Eupen. Met de stafkaart 43 / 5.6, de wandelkaart "hoge venen" en bijhorende G.r's kunnen we op de trein een besluit nemen.

Afspraak woensdagmorgen op het eerste verdiep van de eerste 1èklas (normaal vijfde rijtuig), groetjes,Hilaire




Relaas der feiten:
25 november 2009



Ik zal de stapdag moeten verwoorden in superlatieven: een tocht buiten categorie, door de hoge venen op een dag dat alle slootjes, grachten en beken kolkend overliepen. Al onze spieren in werking om ons langs de veenpollen een weg te banen. Gelukkig iedereen in optimale conditie en met perfecte uitrusting. Het weer schitterend begonnen, aangename temperatuur, een felle losse wind en streepjes zon over de vlakten, de laatste twee uur in het dichte woud een mals regentje waar de zuivere lucht ons in de brandgangen tegenkwam. Zijn een beetje beschaamd om te vermelden dat wij er bij waren en andere vaste waarden “toevallig” afwezig. Hiervoor bedank ik ons Annie omdat ik altijd mee mag en al het andere moet wijken voor “DE woensdag”. Als je naar de foto’s kijkt van onzen Danny en Etienne kan men indenken welke mooie stapdag wij hebben gehad. Met de tec-bus vanuit Verviers ons laten afzetten aan de Baraque Michel om te starten om 10.15u.

Relaas van de tocht:
Begonnen aan de Baraque Michel met het lezen van de melding “plankjes in slechte staat”. Door het grootste veengebied richting Helle (tussen Grande Fagne en Fagne Wallonne). Onder de gladde en soms rotte of afgebroken latten zocht het regenwater van de laatste dagen de bedding van het riviertje op. Daar waar de bedding het gevaarlijkst werd, deze verlaten om op te klimmen naar het “Geitzbusch”. Vanaf dit mooie stuk pijnboombos een prachtig uitzicht over het grote veengebied. Met zevenen achter elkaar langs een kronkelend paadje en fel gewassen grachtjes over en door om uit te komen aan het “pavillon de chasse Portfays”. Na twee uur intens stappen schoven de sneetjes boterham er met veel smaak in. Nu even op het asfalt naar de “Pont de Soor” om rechts van het bruisende riviertje zelf een wegeltje te maken dat na twee kilometer plassentrappen uitkwam aan het chalet van “Pont de Hasebusch”. Vanaf daar het open veen verlaten om in het “Hertogenwald” de brandgangen op te zoeken. Intussen was de hemel dicht en begon het lichtjes te regenen, (een paar man hun poncho overgetrokken wat niet nodig leek enkel tijdverlies). Ons laten afzakken tot de zwarte brug “Pont de Guerrier”, aan de samenvloeiing van Helle en Soor, om daar een laatste maal nog iets te nuttigen en de resterende vijf kilometer af te haspelen met de wetenschap dat we ons niet moesten haasten om tegen vier uur binnen te zijn in “trefpunt”. Nog een paar maal korte nijdige klimmetjes op en af naar en langs de Weser (Vesdre), een bosrijke afsluiter vóór we de stad Eupen binnen stapten.
Voorwaar ik zeg U : Niet aan beginnen indien niet ernstig!!.

Goed ontvangen door de goedlachse dienster van het café waar we al decennia lang een praatje doen met de kroegbaas. Eén minpunt, hebben geen Orval of Rochefort. Niet getreurd, veel “Scholl en Hoerageroep” bij de traktatie van onzen Patrick (al verjaart) en onzen Frans (verjaardag binnenkort) Twee X drie X Hoera en lang zullen ze meegaan!!. Een contente leider nodigt uit voor volgende woensdag, Hilaire.



Nabeschouwing:

Wij de afwezigen waren blij dat we er niet bij waren, een droeve wandeling door een grauw en troosteloos landschap, en zonder waardige afsluiter!
Je begint het te verliezen leider!
En laat ons Annie er buiten, deze dame is veel te goed voor jou. Ga maar eens enkele maanden terug en zeg dan nog eens dat je er altijd bij bent. Juiste data is gekend op de redactie.Vuile Geotrupes Stercorarius, hypocriet, scheve lavabo enz.
Aan alle andere stappers een droge zondag gewenst en tot achter de bocht!