zaterdag 31 januari 2009

Uitnodiging:
Na het verschrikkelijk drama van de laatste dagen kunnen we niet anders als zonder uitbundigheid deze oproep doorzenden. Omdat we er niet rechtstreeks bij betrokken zijn wil niet zeggen dat we niet meeleven met de getroffen families. Dit wilde ik toch even kwijt.

Zullen ons laten afzetten door de tec-bus lijn 395 aan de halte Roquez tussen Sart-lez-Spa en Sart station. Ons laten afzakken naar de diepliggende Hoegne bij de "passerellede Belle-Hè". Noordwaarts langs "passerelle Michel Thorez" en zo naar "anc.moulin Thorez" en de houtzagerij. Blijven de Hoegne volgen aan de rand van "bois Roslin" en solwaster, volgen de G.R. AE nu niet over de autostrade om naar Sart village te gaan om Spa te bereiken langs het"Lac de Warfa"(zie vroeger)

Nu doorsteken tot tegen het dorpje Charneux en in een bocht terug naar de Hoegne, langs het gehucht Neufmarteau zo naar Polleur. Daar de snelweg onder (een andere), nog altijd met de kronkelende hoegne-rivier in onze buurt. Nu op bekend terrein, westwaarts naar Sasserotte en de "ruine de Chat.de Franchimont". Wanneer nog tijd en goesting, eindigen we in Theux, zoniet blijven we in Franchimont.

Rivier de Hoegne als "rode draad". Sart-lez-Spa - Solwaster - Neufmarteau - Polleur - Sasserotte - Franchimont / Theux.

Doorspoelen doen we bij onze vriend aan het station te Verviers centraal. Starten met kaart 50 / 1.2 vervolgens voor alle zekerheid (op het randje) 43 / 5.6, terug 50 / 1.2 en als laatste 49 / 3.4.

De treinuren nog doorgeven : St niklaas vertrek om 06.30u met den dubbeldekker naar Brussel noord. Vanaf Brussel nd vertrek om 08.06u met I.C. trein komende van Oostende naar Verviers Central. Aankomst te Verviers om 09.30u en vertrek om 09.40u zoals hoger vermeld.

Tot woensdagmorgen, Hilaire

Relaas der feiten:
28 januari 2009


Nog eens volop genoten van de zon tijdens onze stapdag, het was lang geleden. Als acht wijzen, nu komende vanuit het westen, volgden we de allergrootste warmtebron en lichtgevende ster richting het zuiden. Het deed deugd om nog eens met volle teugen te genieten van de belichting van het ijs, water of rotsen alsook de vergezichten die nu eens geen silhouetten meer waren maar volop in de zon lagen. Getuigen hiervan zijn de prentjes van Jacky en William. Als zij ook eens op de foto staan is het omdat vriend Herman eens graag op het knopje duwt. Samen met het weer was ook de keuze van de trip excellent, hadden nog nooit met ons groepje de Hoegne afgewandeld vanuit Sart-lez-Spa om deze stroomafwaarts te volgen. Nog goed nieuws, de tec-bus zette ons stipt volgens de uurregeling om 10.10u af aan de halte Roquez tussen Sart village en Sart gare.



Rivier de Hoegne altijd binnen voetbereik – Sart-lez-Spa – Solwaster – Charneux – Neufmarteau – Polleur – Sasserotte – Franchimont – Theux.

Relaas van de trip: Naar beneden, de fel gewassen Hoegne gezocht aan de “passerelle de Belle-Hè”, dicht tegen het snelle water naar “passerelle Michel Thorez”, langs steile uitgeholde wanden naar “anc. Moulin Thorez” waar we het hoger gelegen dorpje Solwaster zien liggen. Kunnen er niet genoeg van krijgen, de Hoegne steeds volgen aan de rand van “bois Roslin”, meerdere malen bruggetjes over tot waar we langs het beekje “rau de Charneux” naar het gelijknamige dorpje klimmen om hoog boven de vallei uit te komen in de zonovergoten weilanden die het dorp omringen. Daar een beschutte plaats gevonden om ons te versterken met boterhammetjes.
Ons opgevallen dat de vrienden Jacky en Michel, dicht bijeen en een beetje afzonderlijk, zitten. Er wordt gefluisterd dat ze reeds uit een gezamenlijke brooddoos en thermosfles nuttigen. Zo ja, zullen hun beider bedrogen vrouwtjes tijdig inlichten. Met een lichtere rugzak terug naar beneden door het “bois du moulin” om alweer de mooie rivier op te zoeken. Kronkelend langs mooie paden en bruggetjes, via “trou Colas” naar het gehucht Neufmarteau en Polleur met zijn eeuwen oude “pont de Polleur” en zijn kerk met getorste toren. (mooie foto’s- nogmaals dank). Wisten daar al dat we vandaag niet mochten treuzelen om de vooropgestelde stapweg gans af te werken. Onder de autostrade, met vanaf nu vele panorama’s rondom ons, naar het dorpje Sasserotte met z’n oud pleintje. De glibberige weilanden door waar onze vriend Frans een demonstratie “haagspringen” ten beste gaf, maar de landing mislukte. Door een “opgekuist” bos naar het opdoemende “ruïne chat. de Franchimont”. Dalend naar de woonkern met het overheersende “Institut St. Roch”, de straat over, om trapsgewijs langs kleine oude huisjes, te beginnen aan de laatste, laat ons zeggen, steilste klim naar een hoog plateau van weilanden waar we bij deze klare hemel een formidabel uitzicht hadden.
DAARVOOR DOEN WE HET, LUI WORDT JE VANZELF.
Konden goed zien waar we vorige uitstappen langs waren geweest. Nu ikke, met naar de verte te staren, op een ijsplek uitgegleden en “rugslags” onderuit. Even aangeslagen, recht geholpen door het “paar”, je weet wel. Tien minuten over om ons onderstel te reinigen en zo in Theux de trein te nemen naar Verviers waar we andermaal genoten van alles dat goed is.

Moe maar voldaan ons in de warme treinwagen genesteld om huiswaarts te keren. Een resumé gemaakt van den dagtrip op vriend Herman z’n muffe stafkaart uit de tijd dat de Ardennen nog een onder ontwikkeld gebied was, zonder autostrade en volgens vriend Guido stond de “chat. de Franchimont” er nog niet op aangeduid, je kunt denken hoe oud ze was. Heb ze dan maar verscheurd vóór hij ze aan iemand doorverkoopt om munt uit te slaan. Bedankt aan ons gezellig clubje, spijtig dat er een paar “vaste waarden” niet bijwaren, Hilaire

Wraakbeschouwing:

Wie denkt hij wel dat hij is, mijn kaart in stukken scheuren, puur jaloesie, omdat hij ze niet kreeg ja!
Onze vrienden Michel en Jackie verwijten (en allerlei insinuatie's) puur jaloesie omdat zijn ex vriend Michel een echte lieve vriend gevonden heeft iemand die hem niet in de rug schiet!
Ik zal hem vinden den deugniet, de sloeber den achterbakse kaartenripper. Op zijn Belsele's gezegd (er zal bloed vloeien) er komt enkel nog rode inkt uit mijn printer!
Ik zweer op mijn verscheurde kaart dat ik hem in oog zal houden, en altijd en overal
zal klaar staan om hem niet te helpen, zo helpen mij de goden van de geripte kaarten!
De groeten aan al de anderen, en laat de zon op jullie hoofd schijnen.