zondag 25 januari 2009

Marbehan op en af!

Uitnodiging:

Gaan woensdag nog wat dieper in Ons Ardennen. nu er alles nog kaal en winters uitziet is het wenselijk om een paar gekende dorpen door te trekken. vertrekken in Habay-le-Vieille, de gemeente van "Dieu" Nothomb, gaan zo langs een vijftal grote vijvers met een goed zicht op het "chat.de la Trapperie" met het koetshuis en de orangerie. Zo naar "anc.moulin de Bologne" om daar het g.r.pad op te zoeken en via de "rau d'Arlune" in het "bois de Prêtre", de "chemin de la Croix" naar het dorp Anlier. Hetgeen over twee weken niet lukte, nu wel, door de woonkern naar de oude watermolen aan het riviertje Anlier. Dit water een beetje zuidwaarts volgen om zo het "woud van Rulles" door te steken en uit te komen aan de oude eik van de "vierheemskinderen". Vanaf daar nog een uur naar ons eindbestemming aan het station Marbehan.

Kaart 68 / 5.6 en 68 / 1.2.
treinuren : Vroeg begonnen is half gewonnen, zeker zo ver van huis. St niklaas vertrek om 06.30u met den dubbeldekker rechtstreeks naar Brussel noord. vertrek Brussel nd met de E.C. "Vauban" naar Marbehan om daar de klaarstaande tec-bus ligne 28 naar Habay-le-Vieille te nemen die ons tien minuten later afzet in het dorp.


--------------------------------------------------------------------------------

Zoals in mijn relaas van verleden woensdag gemeld, heb ik naar onze vriend in Habay een e-mail gezonden met foto's van de brandstapel en carriére (sablière) om uitleg. Mr Jean-Robert heeft een bericht terug gezonden welke ik nu bijvoeg,Hilaire, tot woensdagmorgen

--------------------------------------------------------------------------------


Merci pour votre reportage.

Question 1 : tradition qui veut qu'à la fin de l'hiver, on brûle les "macralles", les "mauvais génies" et on fête le renouveau, le printemps qui vient, la Nature qui se réveille. Dans la plupart des villages en Ardenne et en Gaume, on pratique de la sorte. Plusieurs centaines de personnes assitent à la mise à feu la nuit. Festivités, musique, danse, barbecue géant... en font partie.
(voir auprès de l'office du tourisme de St Hubert pour connaître la date);

Question 2 : ancienne carrière de sable qui n'est vraisemblablement plus utilisée. Ou sinon, je n'ai pas d'explication immédiate.
Bonne randonnée à tous ce 21 janvier.

21 januari 2009
Relaas der feiten.


Het had slechter gekund maar goed was het zeker niet. Nu heb ik het niet over het aantal deelnemers (negen is veel) of over de keuze van het parcours. Wel over het weer, gesloten lucht met af en toe nogal mistig zodat de vergezichten aan ons voorbijgingen, en ja, het had veel slechter geweest vanaf donderdag, regen en nog eens regen. Ook de spoorweg liet een steek vallen. Bij vertrek uit te Brussel zuid moest de Euro-City Vauban hersamengesteld worden, bijgevolg een klein halfuur vertraging die niet meer te verhelpen was. Bijgevolg onze busaansluiting te Marbehan mislopen. Dan maar ons uitgestippeld traject andersom met vertraging en frustratie.

Relaas van de daguitstap : Met 30 minuten vertraging een binnenweg genomen over de wijksporen, met toelating van het stationspersoneel. Het “forêt de Rulles” ingestapt langs “rau de Mandebras”, over “fagne de Wé”. Een beetje ongeconcentreerd en de vertraging willen goedmaken, de vooropgestelde passage aan “chêne des quatre Fils Aymon” mislopen. Onder de snelweg nog dieper het woud in om tegen de middag ons voorziene p.n. plaats te bereiken. In een mistige omgeving op 460 meter hoogte onze boterhammen opgegeten. Op weg naar het dorp Anlier een zijpaadje genomen, weg van de verharde wegel. Daar is het gebeurd, eventjes het spoor kwijt, in een guè (doorwaadbare plaats – zeg maar verraderlijke plaats) op zoek naar het voorziene paadje. Door de smeltende sneeuw en de dooi van de laatste dagen was deze plek een modderpoel geworden. Spijtig genoeg, ons Francine raakt klem in de poel, tracht er al lachend nog gauw uit te stappen, lukt niet, raakt een beetje in paniek en te overhaast valt ze pardoes voorover met alle natte gevolgen te spijt. Er moest snel gehandeld worden. Rap alle vuile en natte klederen uit om, geholpen door lieve echtgenoot Herman en vriend Michel droge kledij aan te trekken. Achteraf kan een mens er mee lachen, zeker als men ziet hoe de “inbruikleen” klederen wat te grote maten waren. Geen erg, droog en warm bij zulk miezerig koud weer was de hoofdzaak, en nog beter, Francine heeft er geen trauma aan overgehouden. Opgelucht naar Anlier, eerst over de gelijknamige rivier met zijn “ancien moulin”. Daarna door het typisch Ardens dorp op zoek naar “chemin de la Croix” en de “rau d’Anlune” in het “bois de Prêtre”. Daar konden Jacky en William zich nog eens uitleven met hun digital fototoestel. Geëindigd in Habay met zijn vele mooie vijvers, zijn “oude watermolen van Bologne” het “Chat. de la Trapperie” met het huis van de Rentmeester. Het riviertje “Anlier” verlaten na ons schoeisel te hebben afgewassen, langs het dorpspleintje met nog een mesthoop op het marktje. In Habay-la-Vieille de tec-bus genomen naar Myriam aan het station te Marbehan. Een te hectische dag met veel schipperen aan ons programma om van een optimale stapdag te spreken. Gelukkig toch nog goed onze dorst kunnen lessen aan onze favoriete drank.

Aan allen die het lezen wil, houdt 25 februari 09 vrij om nog eens een met gans de club op uitstap te trekken, kiezen er iets goed uit, Hilaire

Nabeschouwing:

Ziehier het waargebeurd verhaal der feiten:
Op 21 januari van het jaar 2009 vertrok een groep goedgeluimde stappers naar Marbehan.
Feit: we kunnen treinen besturen maar ze doen toch hun goesting, waardoor bus gemist!
Feit: Ze helpen ons over de sporen om de verloren tijd in te halen, maar we doen toch ons goesting, en lopen een beetje mis!
Feit: Een streepje zon is welkom, maar het weer doet wat het wil!
Feit: Je kan het noemen hoe je wil, Francine trapt er toch in!
Feit: We kunnen zo snel stappen als we kunnen, verloren tijd haal je niet meer in!
Feit: Je kan vertellen wat je wil, maar hij de uurregeling van de tec wel!
Feit: Iets minder tijd dan naar gewoonte, maar ons volume Orval blijft hetzelfde!
Feit: Als ik nu niet ga slapen, zit ik hier morgen nog!
De groeten van hier naar ginder.