zondag 5 juni 2011

Uitnodiging:

Het is niet omdat ik te laat ben dat het met minder interesse is.

Het ging hem om de keuze van waar naartoe en waar eindigen, 'k ben er nog niet uit, op den trein bespreken we dit met mijn twee helpertjes.

Vanuit Liège Gm. nemen we de L-trein om 09.22u richting Marloie (die de Ourthe volgt) om af te stappen naar keuze.

Met de stafkaarten : 42 /5.6 -- 49 / 1.2 -- 49 / 5.6 -- en zelfs 55 / 1.2 hebben we een pak stopplaatsen waar we uit kunnen kiezen.

Treinuren : Je kunt het al raden, met den dubbeldekker (vertrek 06.29u te St niklaas) naar Brussel nd (tijd om daar een bakje koffie te slurpen) vervolgens met de I.C. komende van Oostende (vertrek Bru Nd om 08.06u) naar Liège gm.

Verontschuldig me voor de laattijdige oproep, mogen vliegen we er nog eens in, daarna nog wat nafeesten, iedereen verjaart wel eens. Tot morgen Hilaire



Relaas der feiten:
1 juni 2011


Met deze week een beperkt groepje (zes) en maar één adjunct “kaartlezer” was de trip gauw uitgestippeld, met hun tweeën komen ze moeilijker tot een overeenkomst en moet ik dikwijls de knoop doorhakken. Wat voor sommigen van ons een “déjà vu” is, is voor andere jongelingen iets nieuws. Alles zat mee, treinen stipt op uur, echt stapweer en een parcours vol afwisseling. Mooie rustige dorpjes door, drie keer uit de Ourthe- vallei moeten klimmen en verder stroken bos en heldere vergezichten. Je zag het zo aan hun gezicht, ieder had er zin in.

Rivage – Mont – Comblain-au-pont – Oneux – Fraiture – Chanxhe – Poulseur.

Relaas van de tocht:
Vroeg begonnen = tijd om rond te kijken. Start om 09.45u in het kruisingsstation Rivage waar de ene spoorlijn de Amblève volgt en de andere met de Ourthe meeloopt. Links of rechts van ons, altijd een kleine 200m. klauteren om uit de valleien de panorama’s te bewonderen. Eerst een paar bruggen over aan de samenvloeiing van Amblève/Ourthe. Beginnen aan eerste klim via “Pic Napoleon” naar het “Réserves naturelles du Chession et du Vignoble” boven op de “Zwarte rotsen”. Daar de eerste uitkijkpost en genoten van de mooie “wilde Orchis” tussen het “slangenkruid”. (Afblijven, alleen bewonderen) Door de weilanden nog wat hogerop naar het dorpje Mont en zo langs de uitgestrekte rijpende graanvelden van de vierkantshoeve “fme du Raideux” afdalen naar het kerkje met een ommuurt eeuwenoud kerkhof. Intussen was het iets na elven geworden, wie begon er te zagen over een plaats om te eten..juist ja.. Michel kan niet wegsteken dat het een boerenzoon is die bij het horen luiden van de “papklok” om half twaalf moet eten. Hem weer eens “ter wille” geweest en aan de brug over de Ourthe te Comblain-au-Pont onze rugzak opengedaan. Terug op stap, via de gemeentelijke begraafplaats, door het “res. nat. domaniale de Thier Pirard” voor de tweede maal uit de Ourthe- vallei naar het super oude dorpje Oneux. Door de steegjes gewandeld, ‘k geloof niet dat iemand ons gezien heeft, zo stil en verlaten en veel huizen “à vendre” (het moment voor de handige doe –het – zelver om een vakantiehuisje te kopen en op te knappen..wij komen wel logeren als het af is). Nogmaals naar beneden duikelen, nu langs “res. nat. domaniale Les Tartines” naar de “Pont de Scay” over de Amblève, daar waar we vier uur voordien ook geweest waren. Extra vitaminen genomen om een laatste keer uit de vallei te stappen naar het volgende dorpje, hadden het al een ganse dag in ons vizier, Fraiture. Midden de straatjes lopend en niet moeten uitsteken voor auto’s, langs de andere kant weer het veld in om langs een voetbalplein het bos in te duikelen (hoe ze daar aan een elftal geraken, ‘k weet het niet). Voor de laatste maal in een dicht bos steil naar beneden, even het spoor bijster, dan maar op avontuurlijke wijze naar beneden om uit te komen in het gehucht Chanxhe, nogmaals aan een Ourthe- brug. De laatste twee kilmeters langs het voet- en fietspad neven de rivier met zeer lage waterstand, zo tot “l’Ile du Lion” en het eindpunt Poulseur.
Naar ons favoriete terras op het plein voor het station te Poulseur. De lijst der afwezigen was groot deze woensdag..spijtig voor hen daar er twee verjaardagen te vieren waren, Onze Michel en Tony hadden nog wat Euro’s over van hun reis om gans het “Gelag” te betalen. Hebben met ons zessen, onder één grote parasol, 3 x Hiep,hiep,hiep..Hoera geklonken op hun traktatie. Trouwens, gans onze dag was één geluksdag.. aansluiting te Luik met den E.C. komende van Maastricht naar Brussel en te Brussel Nd direct verbinding naar huis (één uur “te” vroeg thuis mag niet, dan maar een terrasje gedaan aan Sinaai station).
Voor de gedwongen thuisblijvers geen zorgen, volgende week is er weeral een woensdag stapdag, Hilaire


Nabeschouwing:

Voor hen die het op prijs stellen en ook nog willen weten, moesten er al fans zijn van zijn nabeschouwing. Hij was er niet bij deze week, hij had twee maal na elkaar moeten niezen! Hij wou ons niet besmetten! Geef toe hij denkt aan onze gezondheid, hij is zoals ik altijd zeg een toffe gast. Een kwiestenbiebbel.
Mooie toffe wandeling, prachtig stapweer, geen gediscuteer onderweg, niemand op het verkeerde pad gestuurd, kortom één groot feest.
Ik weet niet wat er aan de hand is maar de laatste tijd niks dan mooie wandelingen, niks geen rare toeren, weinig of geen fouten. Volgens mij kan het enkel aan het weer te wijten zijn. Als de zon schijnt kan er niks fout gaan en als er als eens iets misloopt, kan het met de glimlach opgelost worden. Het zou ook kunnen dat er een complot bestaat om deze broodschrijver te ondergraven en te kelderen! We zullen zien (zei de blinde). Weet dat hij die laatst schoffelt best schoffelt.
De groeten van mij voor jullie. Ik weet hier nog een fles staan welke op zijn houdbaarheid en inhoud gecontroleerd moet worden. Een geluk dat ik hier de weg ken zonder kaart!