zaterdag 17 april 2010

Namêche s/Meuse – Thon – Stru – Samson – Courriére.

Uitnodiging:


Wat moet een mens meer hebben, geen regen, zon en aangename staptemperatuur....ge moet er wel voor uit je zetel komen, lui wordt je vanzelf. Woensdag een uurtje later vertrekken omdat we niet zo ver moeten reizen. Zouden vertrekken te Namêche aan de Maas en eventueel terugkomen naar daar of doorgaan naar de andere spoorlijn om te eindigen in Courriére tussen Namen en Ciney. We hebben dit vroeger al gedaan in tegenovergestelde richting maar het past niet meer met de aansluitingen. Bij het eindigen van onze tocht nemen we direkt de omnibustrein naar Ciney of Namur.
Wat gegevens over de tocht : Te Namêche over de Maasbrug naar het historische gehucht Thon of het even mooie Mozet zo naar Faulx-les-Tombes en langs het riviertje "Samson" (nee, niet dien vervelende hond van Gert) zo naar Courriére...we zien wel op de trein woensdagmorgen.
Stafkaarten : 47 / 7.8 en 48 / 5.6 beschik ook over een wandelkaart van die streek en het g.r.boekje 577. gaan er iets mooi's uitzoeken.
Treinuren : St-Niklaas vertrek om 07.30u naar Brussel Noord waar we overstappen op de I.C.trein van 08.42u naar Namur en daar direkte aansluiting met de L-trein van 09.47u naar Namêche s/ Meuse (aankomst om 09.58u).
Dit is wel "DE" gelegenheid om iedereen nog eens mee te krijgen op stap..hoop ik. Hilaire



Relaas der feiten:
14 april 2010



Wat dichterbij kan het ook een mooie stapdag zijn, als het maar goed weer is en nu de lentebloemen met ganse bossen te zien zijn en de lentebloesem de hagen geurt en kleurt was het woensdag voor ons meestappers een feestdag. Toch nog met zevenen ondanks de vele gedwongen afwezigen, een paar weken een lagere deelname mag de pret niet derven. De uitstap begon aan de rotsen langs de Maas te Namêche lijn 124, even voorbij Marche-les-Dames (tussen Namen en Andenne) en eindigde in Courriére, een onbewaakte stopplaats op de lijn 162 (tussen Namen en Ciney). Ze zullen weer geen luieriken achter ons moeten roepen hebben, een om en bij de twintiger met veel afwisseling. Moesten ons geenszins haasten daar we om 10.00u zijn gestart en maar om 16.17u de omnibustrein naar Namur moesten nemen om daar onze “Aprés promenade” te beleven. Wat ons opgevallen is, zonder “wandelkaart van Gesves” is het moeilijk uitstippelen omdat er grote delen bos niet toegankelijk zijn wegens “jachtgebied”. Geen nood, er bleven paden genoeg over om te genieten.

Namêche s/Meuse – Thon – Stru – Samson – Courriére.

Relaas van de tocht : Te Namêche aan de ene kant van de Maas, aanstonds de brede stroom over naar “Rochers de Samson” in het rustige dorpje Thon. Kennen daar al goed onze weg, hebben daar jaren geleden eens een “petitie” mee ondertekend om de oude steengroeven niet opnieuw te exploiteren, blijkbaar is het gelukt, hebben geen lawaai gehoord en ook geen vrachtwagens op en af zien denderen (goed zo). Uit de Maasvallei klimmend naar de “Chap. N.D. de Bon Secours”, (altijd mooi om onze vijf prentjesschieters op één rij te krijgen, waarvoor dank) Nu afwisselend op en af langs een smal en soms modderig paadje naar het dorp Stru waar het tijd was om met veel smaak onze boterhammen op te eten. Vanaf daar was het voor ons allen nieuw, zuiders naar het grote “Bois de Gesves”. Aan de ingangsdreef van dit prachtig gemengd woud met reusachtige beuken en eiken, de “koorstoeltjes” bezet, onze kelen gestemd en de “Mi” aangehaald, om ons “repertoire” ten gehore te brengen. Tijdens dit “concert” hoorden we de droge takken kraken onder de poten van het opgeschrikt wild. Wij verder, wat meer kledij uitgedaan wegens het warmer worden, om af te dalen naar de grote beek “Samson” in het gehucht Bethléem. Daar waren we terug op bekend terrein, slalommend door het hellend “bois de Sorinne” vol met bosanemonen in volle glorie. Een kwartuur vóór tijd binnen, in het warme zonnetje gewacht op “den ijscoman” en de L-trein naar Namur om daar in een gezellige en rustige kroeg na te genieten van deze aangename stapdag.
Het was weer van da… nu moeten klinken en drinken op de verjaardag van onzen Dany, den benjamin van de bende…3 X hiep hiep hoera etc..etc.. toch even vermelden, vandaag was het feest ten huize Dany’s moeder… het nog “kwikke” mens is 87 geworden, Proficiat.
Toemaatje: Bij de volgende oproep stapdag krijgen jullie meer details aangaande het verblijf te Hastiére in het vakantiehuis “Le Crupet” . Nog een zonnig en warm weekend gewenst, Hilaire



Nabeschouwing:


Wat valt er ons op als je dit relaas van onze grote voortrekker leest? Geen woord maar dan ook geen woord van medeleven over de vele afwezige, de gekwetste en zieke trippers. Flauw heel erg flauw, we zullen het hem dan ook ten gepaste tijde inpeperen! Zonder flauw te doen kunnen we stellen "dat de kans groot is dat hij al liever op stap gaat met een stel watjes".
Het weze duidelijk, en de foto's zijn er om het te bewijzen, wie was er bij en wie niet. De softief ook mietjes genaamd zij zijn gaan wandelen, omdat het schoon was en onze leider binnen te doen.
De echte, de harde, zij die voor niks uit de weg gaan, zij die tegen de 1ste adjunct zijn benen durven ... (censuur), zij waren er eens niet bij! Wat stellen we vast het niveau zakt, alleen bergaf pffffttt, zelfs de betreurde weggepeste medestapper Willy kan nu nog beter!
Ik ga stoppen, mijn tranen de vrije loop laten, om zoveel gepruts, dank u mijn geliefde om mij te troosten, mijn glas nog eens te vullen, mijn tranen te deppen.

Ik nodig mijn vrienden (o.a. Willy) de echte trippers uit om woensdag a.s. er terug bij te zijn, we gaan tegen zijn benen ... en vragen of het warm is!