zondag 16 januari 2011

Pepinster – La Hoëgne – Oneux – Treinhalte Franchimont.

Uitnodiging:


Het zal aanpassen zijn, na vele weken sneeuw- en ijspaden, nu woensdag voorlopig zonder "de witte landschappen". Hetgeen ik in mijn relaas van verleden week meldde is uitgekomen, de plotse dooi met veel regen heeft op sommige plaatsen voor wateroverlast gezorgd. Hopelijk voor die mensen daar is het ergste achter de rug...we willen zeker niet als "ramptoeristen" overkomen.

Heb gekozen voor de omgeving van "la Hoegne" welke te Pepinster in "la Vesdre" uitmondt. Met de stafkaarten 42 / 7.8 en 49 / 3.4 kunnen we een mooie tocht uitstippelen in de nabijheid van de bruisende rivier en de omnibusspoorlijn van Pepinster naar Spa.

Wat de treinen betreft : Goed lezen aub. Zouden te Brussel noord de rechtstreekse trein nemen naar Luik gm. (vertrek om 08.33u) Daarvoor nemen we bij ons de volgende L-trein : stilstand Beervelde 06.26u - Lokeren 06.41u - Sinaai 06.47u - Belsele 06.50u - St Niklaas 06.55u - Nieuwkerken waas 06.59u naar Antwerpen - aansluiting met de I.R. trein om 07.41u naar Brussel noord (eventuele aansluiting voor onze Frans te Mechelen om 08.02u) en aankomst te Brussel nd om 08.18u. (Fam. Thys zoekt het zelf wel uit)

Tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
12 januari 2011




Niet tegen te houden.. zo moet het zijn, wij zijn geen “softjes” die als het eens wat regent een ganse dag in onze luie zetel zitten staren door een nat en aangedampt raam en met wafels en patéke’s nog wat overbodig buikvet opslaan….Lui wordt je vanzelf, ons heb je niet horen klagen over het beetje neerslag tijdens onze vijf uur durende staptocht. Zijn daarbij goed uitgerust en niemand van ons heeft de nattigheid aan het blote lijve ondervonden..;’k weet het wel, er zijn mooiere stapdagen, maar één nattige woensdag op tientallen droge…we blijven er niet voor thuis…we zijn geen “doetjes”.

Pepinster – La Hoëgne – Oneux – Treinhalte Franchimont.

Relaas van de tocht: Tien vóór tien al op stap, onder de oude gerenoveerde luifel in het station van Pepinster nog eens alles in handbereik geschikt om bij zwaardere regenval onze poncho over te trekken. Aanstonds naar omhoog, weg van de hoog wassende “La Hoêgne” welke al het reeds gesmolten sneeuwwater van de streek rond Spa in de “Vesder” spuit. Na amper tientallen minuten reeds in het “bois des Nids d’ Aguesses”, meedraaiend met de rivier om uit te komen aan het bouwvallig “Chateau de Sohan”. We wilden het wat avontuurlijk houden, dus hebben wij twee kilometer op onbekend terrein. Ons een weg gezocht langs omgebogen en/of afgebroken jonge bomen en twijgen. Deze zullen niet of nooit meer “kaarsrecht” komen, ze zijn nog niet bekomen van de druk der dikke sneeuwlaag. Op de foto’s zul je zien dat boven de 300m. de witte sneeuwlaag nog niet gans gesmolten was. Na dit klein jungle tochtje goed opgewarmd en er honger van gekregen. Ons laten afzakken naar de beek “Rau de Sohan” om voor ons het dorpje Oneux te zien liggen, terug 100 meters omhoog, slingerend langs een verharde weg omzoomt met hagen. In het dorp, bij een melkveeboer gaan vragen om te mogen “middagmalen” in zijn stalling bij de runderen… droog en met smaak ons boterhammen naar binnen gewerkt. Terug zuidwaarts, nog altijd aan het druppelen zonder echt van regenbuien te spreken. Nogmaals door sterk golvend weidelandschap welke goed op de “Voerstreek” leken…diepe dalletjes met “toefjes” bos..ook vanonder onze regenmuts konden we het bewonderen en op foto vastleggen voor de thuisblijvers. Van de ene beekvallei naar de andere…op en neer .. nu van “rau du Pré l’évèque”, via het gehucht Sassor en Sasserotte, door de weilanden en het prachtig onderhouden bos van “Chateau de Franchimont” naar de ruines van het beruchte kasteel der Franchimontezen. Voor de laatste maal zakken we af, via het meisjesinternaat “Instit. St Roch” naar de “Hoëgne” in het gehucht Marché waar de zandzakjes in gereedheid lagen omgestapeld..hopen op een goede afloop voor al wie aan een waterkant leeft. Besloten om wat vroeger dan anders onze trip te beëindigen aan de treinhalte van Franchimont op het lijntje van Spa naar Verviers..(alle omstandigheden in acht genomen).

Onze “Apres promenade” genoten rechtover het station van Verviers Central… verschiet niet, deze zaak is overgenomen door een jong koppel die het interieur grondig hebben vernieuwd..met gemengde gevoelens, velen vonden het goed, anderen zoals ik misten het “Ardeens” karakter met de vele jachttaferelen en trofeeën aan de muren. Toch met de volle goesting alles uitgedronken…zeker de traktatie van de lang afwezige Karel… was verjaart begin December en wist het nog…wensen hem een pijnloos herstel.
Tot de volgende oproep, Hilaire



Nabeschouwing:


Sorry maar regenweer is mijn weer niet. Ik kan er dan ook geen goed woord over zeggen, ik bedoel wel over de regen! Ik ben dus een doetje, een softie, ik haat regen. Ik wil het alleen van achter dubbel dik goed geïsoleerd glas bekijken. Er mag een druppel damp aflopen (aan de buitenkant). Ik mag dan gerust enige stappers zien passeren in de regen, mijn hart wordt er warm van!
Niks dan nadelen aan water:
- je wordt er nat van.
- je moet je afdrogen.
- je moet de handdoek wassen en drogen.
- je moet het water zuiveren voor je het in de grond laat trekken

Het enige positieve punt is, dat water het hoofdbestanddeel is van Orval.
Maar dat is dan wel geen regenwater maar putwater en dat komt uit de grond! Diep uit de duistere ondergrond, waar er ook lava en andere warme, hete borrelende materie verborgen zit.
Maar daar regent het niet.
Aan allen die van regen houden, ge kunt de pot op met uw leuk regentje.
Ik hou van zon en warmte, en dames in het licht van de zon.
De groeten en tot in de zon.