vrijdag 6 november 2009

Dinant - ParLesHauteurs - Hastiére-Lavaux

Uitnodiging:


Je gaat het zien !!! Tegen woensdag is alle regen uit de lucht verdwenen...en nog goed nieuws, vriend Willy-tje gaat woensdag terug de stapschoenen aanbinden om ons te vervoegen..;heb hem beloofd om het niet "te moeilijk" te maken en dat iedereen gaat supporteren voor hem.
Een uitstap op uitnodiging : vriend karel verblijft met zijn familie in hen "Gîte" boven Hastiére-sur-Meuse, vraagt om langs te komen en daar onze tocht te eindigen.

Samengevat zit het zo : Vertrekken in Dinant (niet de Maasbrug over) maar zuid/westwaarts richting Hastiére om te eindigen boven de Maasvallei in het gehucht Inzémonts. Familie De Maere zal ons daar ontvangen en nadien ons naar Dinant brengen met hun personenwagens.

Stafkaart : 53 / 7.8
Treinen : Vertrek St niklaas om 07.30u Belsele 07.34u Sinaai 07.37u Lokeren 07.44u en Dendermonde 08.08u
: Brussel noord vertrek om 08.42u met eventueel een koffiestop te Namur en vervolgens verder naar Dinant.



Relaas der feiten:
04 november 2009



Weer een goede opkomst voor een niet “alle week” woensdag stapdag. Ons mindere kilometers gekoppeld aan een promotiecampagne op uitnodiging van vriend Karel en zijn familie. Hebben een oud boerderijtje gekocht en opgeknapt “ferme le Crupet” boven Hastiére-sur-Meuse, in het gehucht Inzémonts, vijf kilometer van de Franse grens en Givet. Dit met veel noeste arbeid omgebouwd tot een grote, mooi en gerieflijke “Gîte”.


Relaas van de tocht: We werden in het station van Dinant opgewacht door Karel en zijn schoonbroer Patrick (met hond) totaal met elf (zonder hond. Omdat we een uurtje later aan de trip begonnen en tijdig op onze afspraak moesten zijn, werd het een dag zonder veel kilometers en geen ommetjes. Niet over de Maasbrug maar via de uitgestippelde wandeling “Dinant par les Hauteurs”. Na deze klim en achterom kijkend de citadelstad zien liggen in al zijn glorie. Nu onder de N97 (snelweg) door het “bois de Freyr” om boven uit te komen in een enorm groot akkergebied. Intussen hadden we al smakelijk gegeten, met elven op één boomstam (zien eten doet eten) gauw melden dat de foto’s van Dany, Etienne en Willy-tje zijn (waarvoor dank) Toemaatje: het klein ronde mannetje is Willy – terug in ons midden. Via dat plateau naar Hastiére waar we sterk dalend langs een glibberig pad, rotsachtig en met natte herfstbladeren, het dorp binnenschoven. Nog een mooie laatste steile klim naar Hastiére-Lavaux en zo naar het gehucht Inzémonts. Tijd genomen om de mooie uitzichten in de Maasvallei op te nemen. De eerste indruk van de door Karel aangewezen “ferme” was “rustig en natuurlijk”, in een mooi kader.

Het ontvangstcomité stond ons op te wachten, onze stapschoenen uitgedaan en op één rij gezet, plaats genomen aan één grote tafel, de Orval en het andere lekkers in ruime mate aanwezig. Na de eerste “drink” een rondleiding door het ganse verblijf, gevolg, het kreeg door ons “grote onderscheiding”. Ons tijdig naar het station Dinant laten vervoeren om de twee chauffeurs nog een Orval te kunnen aanbieden. Ik denk dat Michel dit overdreven vond, heb twee uur moeten zagen (sorry voor de anderen) om mijn centen te krijgen (dan nog met een list).
Nogmaals dank aan de Familie De Maere – Peeters, zullen het verblijf promoten waar nodig.
Wat volgende week betreft, mijn licht opgestoken, het zal te stappen zijn op dinsdag, reden: woensdag zondagsdienst en donderdag kans op staking, Hilaire (wie weet beter?)



Tot woensdag op de trein!! Hilaire




Nabeschouwing:

Een trip om in te lopen, Willy terug uit blessure, en je zag het snel de routine was er niet meer! Niet zo snel meer op de trein, bagage niet meer ordentelijk kunnen plaatsen, resultaat, thermos uit zijn vorig leven om zeep, hij kon nog net zijn tranen bedwingen. Later, als de eenparige beweging "voet voor voet" terug kwam sprak zijn glimlach boekdelen. Nog later bij het nuttigen van het noodzakelijke levensvocht begonnen zijn ogen terug te blinken. Hij kan het nog!
Stappers alle landen ik zeg het u: Willy is back
En voor onze grote ge weet wel, hij zal u terug in de gaten houden, alsof hij nooit is weg geweest.
Vanuit de achterhoede, je weet wel die zonderlingen, kwam er wel een gonzen, zou Willy al verjaard zijn dit jaar?

Vanuit Lochristi hou jullie taai (zoals de bokken van Sinaai) en droog. Tot stappens!