zondag 7 maart 2010

Pepinster / Cornesse / Goffontaine / Soiron / Grand-Rechain / Pepinster.

Uitnodiging:


We zijn grotendeels gespaard gebleven van het "te" hevige stormweer, gelukkig maar. Voor woensdag voorspellen ze een ietwat zonnige dag zonder noemenswaardige neerslag.

De "thema-uitstappen" komen er binnen enkele weken aan, als daar zijn, de bosanemonen - de narcissen - wilde- of boshyacint en andere dasloken of wildemanskruid. 'K zal het op tijd navragen en dan passen we onze uitstappen aan in functie van de "Lentebloeiers".

Voor nu woensdag heb ik gekozen voor de vallei van de Vesder tussen Trooz en Pepinster. Hebben daar alles nog niet gezien, er zijn nog vele paadjes welke we nog moeten platlopen. Ten noorden van de rivier met zowel bos als veld en mooie vergezichten, of ten zuiden van de Vesdre/Wezer met overwegend woud en telkens klimwerk. Op de I.C. van Oostende naar Eupen komen we allicht tot een besluitvorming. Ik kan wel uuuuren bezig zijn met het uitstippelen van de tocht maar als die twee kornuiten (lees : Leiders in wording) dwarsliggen is al mijn werk voor niets geweest...ik pas me wel aan zoals gewoonlijk.

Wandel of stafkaarten : 42 / 7.8 en toch maar 49 / 3.4 (voor alle zekerheid)

Treinuren : Met den dubbeldekker (vertrek om 06.30u) vanuit St niklaas naar Brussel noord om daar de I.C. naar Eupen te nemen (vertrek Brussel nd om 08.06u) Overstappen te LUIK GM op de omnibustrein naar ons vertrekpunt.

Alles gelezen van verleden woensdag ? het relaas, de foto's bekeken en de nabeschouwingen van Herman. 'K denk dat zijn aperitief (tijdens het pennen) nu wel heel straf moet geweest zijn, of misschien wel meerdere. Tot woensdag, Hilaire, maak dat je er bij bent, jullie kunnen niet gemist worden.



Relaas der feiten:
3 maart 2010



Nog maar eens een bevestiging, wat het weer betreft is woensdag de beste dag van de week om te gaan stappen. Nu gekozen in functie van de open helder blauwe hemel, ’s morgens nogal wat bos en na de noen meestal tussen de weilanden langs veel holle wegen omzoomd met hagen. Een streek die we meer en meer beginnen te waarderen en te koesteren, geen meter plat behalve het voetbalveld, mooie rustige dorpjes met goed onderhouden of gerestaureerde woonpanden, steile dalletjes met af en toe een strook bos.
De foto’s van Jacky, Etienne en William zien er stralend uit op deze zonovergoten woensdag stapdag. 20 km. intens stapplezier ten noorden van de Vesder / Vesdre / Wezer (ten zuiden van de rivier, zeer bosrijk, hebben we bijna alle paadjes betreden). Het treinverkeer, nu wel bijna spelbreker, maar een goede leider heeft gauw een gepaste oplossing, spijtig voor de uren voorbereiding…steek het voorziene parcours in de map “nog af te handelen”.

Relaas van de tocht: Met de I.R.trein van Luik GM – Aachen Sud, te Pepinster uit de trein gestapt om 09.50u. De bijrivier van de Maas over om te beginnen aan de eerste steile klim naar het dorpje Cornesse. De kerk al tientallen keren zien staan in de verte bij onze vroegere tochten ten zuiden van de Vesder. Hier beseften we al dat we goed gekozen hadden, veel mooie vergezichten onder een blauwe hemel met in de zonkant lopend aangename temperaturen. Na 150 meter stijgen, je raadt het goed, evenveel meters dalen, langs een smal boswegeltje naar het gehucht Goffontaine. In het zicht van de Vesdre meedraaien met het water op zoek naar “rau de la Saute”, deze slenk volgend langs het beekje, een holle weg vol weggespoelde keien en een bos dat veel afgezien heeft van de laatste stormwind weekend jl. Na een felle inspanning boven gekomen op het hoogste punt van de dag “Croix Maga”, vanaf hier zagen we ons volgende dorp liggen, Soiron met zijn prachtig gerestaureerde kerk St. Roch en het nevenstaand “Chateau de Soiron”. Zeker een bezoek waart, dank aan de vele goed bewegwijzerde buurt- en kerkwegels rond het dorp. Hebben daar, veel later dan gewoonlijk, onze picknickmand leeggegeten. Om één uur terug op pad, alles goed aanschouwt, nu door “bois de Morathier”, naar het verste punt van de dag het dorpje Grand –Rechain. Ons opgevallen, een gans nieuw stratenplan met “kastelen van huizen” in aanbouw (vanwaar die rijke mensen?). Op onze weg terug, tussen de golvende weilanden, veel beerwagens gezien om de landen te verzadigen met het onwelriekende groeimiddel. Via “Chap. St Roch” naar “Chateau de Sclassin” en verder naar het gehucht St Germain om ons voor de laatste maal te laten zakken langs “Ruisseau du grand Ri” naar het vijvertje van “doux fonds” om te eindigen waar we begonnen waren, Pepinster a/d Vesder.
’s Morgens in het café aan het station onze komst aangekondigd en gevraagd om den Orval op de gewenste temperatuur te brengen, wat geschiedde. Nogmaals een traktatie voor een verjaardag, nu van onzen Jacky. Met zevenen met een vol glas geklonken zonder morsen om het daarna op zijn gezondheid uit te drinken… Drie X Hoera.
Eén valse noot, onze meestapper met het grootste pensioen wilde ondanks de vermindering die we al kregen van de cafébazin nog minder betalen en zo zijn eigen “collega’s” in de zak zetten, foei. Een geluk dat hij nooit de rekening uit de voeten doet, wij zouden er opliggen.
Nog een pluim op de hoed van M –J ( je mag ze ook elders steken) kijkt u eens op haar nieuwe blog naar de “power points” van een clubuitstap in 2008. Mooie herinnering!!
Nog een zeer slecht weekeinde gewenst wat het weer betreft, tot volgende woensdag bij “goed” weer, Hilaire



Nabeschouwing:


Hoi, lieve rechtschapen spoortrippers en vriendinnen:
Zondagmorgen, elf uur dertig, de zon schijnt, de potten en pannen rammelen achter mijn rug (Canard a l'orange)in wording! De pc zoemt vriendelijk en gewillig, en er staat een gevuld glas (Dalwhinnie) binnen handbereik om in geval van blackout mijn hersenen te reanimeren.
Er zijn minder leuke dingen om te doen op een doordeweekse zondagmorgen. Maar de plicht roept en er moeten leiders genekt worden, tweede's in bevel de put in geduwd (en toesmijten) en vergeten waar! Niet dat ik dit graag doe, maar de plicht is heilig en ik weet dat jullie op mijn eerlijke en onbevooroordeelde mening zitten te wachten.
Vooruit dan maar omdat het moet:
Eerst een put vullen, hij is niet goed bezig, zijn foto's al bekeken? Te weinig, geen ruggengraat en vooral ik ben nooit in beeld!
Dichtgooien die handel en vergeten waar het was.
Nu dan, hem nog even nekken, hebben jullie hem weeral bezig gezien. Niks geen voorbereiding, zorgen dat de treinen in de knoop draaien. Om dan onschuldige collega's (welke zich in zweet werken om voor ons pensioen de benodigde Euro's bijeen te krijgen) te kleineren. Dan op de trein rap, rap, nog een tripke ineen te flansen tussendoor een treinbegeleider het vuile werk (voor onze aansluiting) laten doen.
Niks geen beetje vriendelijk tegen deze persagent, zelfs geen traktatie, laat staan steekpenningen, hij moet nog veel leren!
Voila, ze hebben er om gevraagd, ze hebben het gekregen! Ik, ik ga mijn glas hervullen het is een beetje zachtjes aan leeggelopen.
Laat jullie niet afleiden door die oldtimer maar kijk buiten vanachter het glas en geniet van de zon.
Toedeloe en tot in den draai.