zondag 7 juni 2009

Aywaille - Targnon - Amblève - Targnon - Aywaille

Uitnodiging:

Vóórdat we weken aaneen naar het achterland van Dinant trekken, dit met de gelegenheid de "kayaktrein" te nemen, stappen we woensdag nog eens richting Stoumont en de Ambléve.

Eens een gans nieuw parcours uitproberen. met de tec-bus lijn 42a van Aywaille naar de stopplaats Targnon langs de Ambléve. Al kronkelend in de diep uitgesneden vallei blijven, onder Stoumont door, langs het "Chateau de Froidecour" (al dikwijls gezien vanuit de verte) en daar de baan oversteken. Rechts van Stoumont naar het "bois de Bassenge" en het "pavillon de chasse", hogerop naar "Croix Honay". Als alles "kits zit" doorgaan naar de oorsprong van de Chefna,(je weet wel) te Ville- Au- bois. Niet de Chefna afgaan zoals over enkele weken maar ons de laatste vier kilometer laten vallen naar het gehucht Targnon via "Les Chefnas" en "bois de la Sûretè".

OM EN ROND STOUMONT EN DE AMBLEVE.

Regelen het einde van de tocht zo dat we de tec-bus terug nemen om 15.35u om af te stappen te Aywaille om 16.00u en daar de trein huiswaarts te nemen om 17.13u. ( niet bang zijn om later dan voorzien thuis te komen, kunnen zelfs nog naar Coo met de bus om aldaar dezelfde trein te nemen, en, het is licht tot tien uur 's avonds)

Kaart nr 49 / 7.8 (Harzé - Stoumont). Treinuren : met den dubbeldekker om 06.30u van St niklaas rechtstreeks naar Brussel noord, daar met de I.C trein komende van Oostende naar LIége gm (fam.Thys-trein) om te Liége gm de trein te nemen naar Aywaille.
Dank voor Uw aandacht, maakt dat jullie uitgeslapen bent en niets vergeten!!, tot woensdag, Hilaire


Relaas der feiten:
04 juni 2009



Op stap in de onbekende,…bemind teruggekeerd uit deze mooie streek van de Ardennen, meer bepaald de vallei van de Amblève.
Bij onze vroegere uitstappen vanuit Coo, het dorp Stoumont en het kasteel van Froidecour al dikwijls zien liggen op verre afstand. Nu ten voeten uit ondervonden dat dit een wandelparadijs is waar de “stappers” beschermd zijn. Veel aangegeven wandelpaden en bijna geen private domeinen. Spijtig dat er maar vijf gelukkigen waren die “meekonden of mochten”, zullen het nog eens overdoen met een grotere bende. Toch één lid met fototoestel, onze vriend Jacky die van het ene “beeld” naar de andere afgrond werd getrokken om alles te vereeuwigen.

Relaas van de uitstap : Met de tec-bus lijn 42a, voor ons een bijna privébus, vanuit Aywaille naar het gehucht Targnon, juist vóór Stoumont. Langs de rustige en verzorgde woonkern richting Amblève die we gans de voormiddag en circa acht kilometer niet uit het oor of oog verloren. “Hè des Zeftais”, ten zuiden van Stoumont, vol bewondering deze natuurpaadjes met veel rots- en klimpartijtjes doorgehuppeld. Een gezellig p.n. plaatsje gevonden om te “boterhammen”.
Met volle moed, we wisten waar we voorstonden, begonnen aan een vier kilometer lange klim, vooreerst via een enorm kunstwerk, de statige spoorwegbrug over de “Quartsiet” blokken rivier en zo onder het “Chateau de Froidecour” door. (naam Kasteel zeker waardig) Verder rechts van de dorpskern Stoumont fel stijgend naar het “bois de Bassenge”, langs de weilanden regelmatig achterom kijkend naar de vergezichten van oost tot west. Besloten om naar het gehucht Monthouet te stappen, een open plek driehonderd meter hoger dan de Amblève. Mooie panorama’s, de dorpjes lagen verspreid in het licht/donkergroene tapijt met de kronkelende Amblève als zilverdraad er dooréén geweven. Verder langs het “bois de Sûretè” terug 300 meter dalen naar ons vertrek/eindpunt Targnon.
Zeer verheugd om onze uitstap, één minpunt, moesten te vroeg terug zijn om de bus te nemen naar Aywaille om onze vaste stek te bezetten op het terras bij de sympathieke “patron” die veel moeite doet om onze taal te praten. Er kan wel een mouw aan gepast, onze “apres promenade” te Stoumont nemen en de latere bus huiswaarts.(Gezegde van Johan Cryuiff indachtig) Ne nadeel heeft altijd Ne voordeel, hebben langer kunnen genieten van de amberkleurige “coupe’s Orval” met de goudgele schaaltjes kaas, man..man..man.. Lekker…!!
Tot volgende oproep, Hilaire. (voor wanneer de grote clubuitstap? Laat het mij weten aub)

Nabeschouwing:


Hallo, op deze dag van vrije keuze, even over onze stapdag. Mooie wandeling op gepaste temperatuur geserveerd, in een mooi kader, met gepast gezelschap. Mooier kan bijna niet zijn. De treinen vielen op tijd binnen, de bussen waren op de afspraak. Het is van dag tot dag triestiger aan het worden om hem op gepaste wijze te kelderen. Maar treur niet ik blijf op vinkenslag liggen en bij iedere valse noot, zal ik hem leren fluiten de schuifelaar.
De groeten, en stem voor de goeie dan heb je altijd gewonnen!