zondag 4 september 2011

Vielsalm heen en terug

Uitnodiging:

• Woensdag weer mooi weer, droog en zonnig maar niet te warm .. zouden het zo niet durven vragen aan de weergodinnen.

• Gaan nog eens iets ondernemen van vele jaren geleden, uit den tijd van Roger de Mulder. Ik doe dit ook om er ene stik jaloers te maken, hij kan er niet bij zijn.. maakt liever een luilekkerreisje naar Spanje .. om terug te keren met een Michelinbandje ronder ... toch goeie reis gewenst van ons allen.

OM en ROND VIELSALM.

• Met de g.r. 5 als leidraad vanuit het station Vielsalm naar de "bec du Corbeau" en zo Oostwaarts richting het dorp Commanster.
• Stafkaart 56 / 1.2 en 56 / 5.6 (in mijn bezit)

• Zeer afwisselend parcours met veel panorama's, er moet wel eens flink geklommen worden .. DAARVOOR DOEN WE HET !!

• Treinuren: met den dubbeldekker (St Niklaas vertrek om 06.29u) naar Brussel Noord (tijd voor een koffie) en vervolgens vertrek Brussel Nd om 08.06u naar Luik Gm. om aldaar de E.C.trein te nemen om 09.18u naar Vielsalm.

Tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
31 augustus 2011


Geen alledaagse bestemming om te gaan stappen maar desalniettemin toch de moeite om doen. Spijtig van de twee-uren treinregeling, dit in het bijzonder bij de terugreis. Vele jaren geleden regelmatig naar ginder maar toen paste de treinregeling perfect en konden we te Vielsalm één uur later vertrekken. Woensdag weer met ons elven ondanks de vele gedwongen afwezigen. Een mengeling van jong en oud, vrouw- en mansvolk, zo moet ik niet altijd tussen de oude zeurpieten lopen.
Vóór het stappen gaan eerst nog een toeristische treinreis langs de groene boorden van Ourthe en Amblève om zo in de vallei van de Salm af te stappen : op zich al een aanrader.

Relaas van de tocht:
Prachtig weer, bijgevolg een koude start om te beginnen vanuit het station van Vielsalm aan een felle klim naar de “Bec du Corbeau”, langs het Inst. du Sacré Coeur naar het Res. Nat. in de “Ancien Carr. du Renard”. Vanaf daar met volle moed en zonder zagen (één uitzondering niet te na gesproken) en genietend van het avontuurlijke, een smal paadje steil omhoog tussen bremstruiken, vol prachtige natuur met een drietal spelonken om 200m boven de Salm vallei een mooi uitzicht te hebben vanop de “Bek van de Raaf”. DAARVOOR DOEN WE HET !! Zie de mooie beeldjes geschoten door Etienne en Tony. Nu niet gans zuidelijk afdalend naar de woonkern Salmchateau maar oostelijk naar het gehucht Bèche waar we een beetje vroeger dan naar gewoonte onze knapzak ledigden. Terug op stap door een aflopend weiland op zoek naar het beekje “Rau de Bèche ou la Rougerie”. Nu een paar uur het grote woud in, eerst via “grand bois Communal de Bovigny”, tot over een ander beekje “Rau des Fagnes”, om in een grote bocht noordwaarts het “Forêt Domaniale du grand Bois” in te trekken (overwegend naaldbossen). Ons volgende doel was even uit te rusten aan de grote open plek van “Clairiére de Bèchefa” (ook So Bèchefa genoemd – prachtige picknickplaats met overdekte b.b.c. – installaties, schuilplaatsen en open haard, vrij toegankelijk). Daarna onze rugzak terug op zijn plaats om de laatste vijf kilometers richting west aan te vangen en te eindigen waar we ’s morgens waren begonnen. Een mooie afsluiter aan de rand van het natuurreservaat, gaan kijken naar “Telecommunicatietoren” op het hoogste punt van de dag. Hier een minder steil pad naar beneden om 200m lager aan te komen aan het “Lac des Doyards” te Vielsalm.
Gezellig met zijn elven op het zonneterras van de taverne aan het meer, een super afsluiter gezegend en overgoten met lekkere Orval en Sangria. Bij gebrek aan tijd eentje minder genuttigd, dan maar de overige dorst gelest in Luik en Brussel, al was het maar om de wachttijden gezellig door te brengen.
Tot volgende week, niet vergeten kijken naar de foto’s gecommentarieerd door Onze Herman en naar zijn samenvattend verslag van zondagmiddag (gewoonlijk onder invloed).
Gauw nog een aangename reis gewenst aan Dany en Godelieve en een behouden thuiskomst over een drietal weken , Hilaire!


Nabeschouwing:

Onder invloed? Wat bedoeld onze leider daarmee?
Ik zal aan mijn lezers even uitleggen wat het inhoud voor mij althans. Zoals iedereen weet gebruiken sportmannen bijkomende vitaminen om hun prestaties te verbeteren. Het is normaal en logisch! Schrijvers gebruiken ook dezelfde vitaminen. Alleen worden onze vitaminen opgeslagen in alcohol. Wegens de beperkte houdbaarheid, van die vitaminen! En dat omdat wij er minder gebruik van maken dan sportmannen, van die vitaminen. Vergeet het dus dat het ons om de alcohol te doen is, dit is slechts een bijproduct, iets welke wij er wel moeten bijnemen, willens nillens.
Ik hoop dat ik hiermee een vooroordeel uit de wereld geholpen heb, en verder in vrede mijn vitamines kan innemen, en dat enkel om mijn prestaties te verbeteren. Tot meerdere eer en glorie van mijn hooggeachte lezers. En als onze grote leider wil hij kan best wat vitamines gebruiken.

Gezien en gehoord tijdens de wandeling:

1. Eric die als naar gewoonte zijn steentje bijdraagd.
2. Hilaire die de antenne van William overgenomen heeft (wegens afwezig). Hij beweerde dat hij zo een betere ontvangst heeft voor zijn gsm. ? Alleen heeft hij dat toestel nooit bij, begrijpe wie kan! Tussendoor koste die antenne bijna een oog aan de boswachter. Zou hij op zijn leeftijd daar lang voor moeten zitten? Zijn nieuwe rugzak was dan nog gecamoufleerd met allerlei zeldzame bloemen en planten, schande!
3. Volgens een wel ingelichte bron zou William in Spanje aan een speciaal infuus liggen. Hallucineren en agressief gedrag van het ergste soort. Ontwenningsverschijnselen (Orvallitis) zouden de bron van het kwaad zijn. Wij zeggen loontje komt om zijn Orvalletje.
Voilà, ik ga sluiten, nog een vitamientje tot mij nemen kwestie van gezond te blijven. De groeten en laat ons hopen dat de zon nog wat wil schijnen.
Nog een kleinigheid, steek een dikke noveenkaars aan en bid dat Spanje zijn grenzen sluit, zodat alle verslaafden niet meer buiten kunnen.

Herman.