zondag 23 mei 2010

Florenville – Semois – Roche du Chat – Semois - Forêt les Epioux – Forêt de Herbeumont.

Uitnodiging:


Joepy..overmorgen is het weer woensdag..en dan maar klagen dat we rap oud zullen zijn, of ben ik 't al !!??.

Woensdag een tocht in de "echte" Ardennen, in den driehoek Florenville / Herbeumont / Bertrix ... dit op verzoek van onzen William die graag nog eens naar "roche du Chat" wil stappen, ergens aan de Semois ver onder Herbeumont. Lang vervlogen jaren gingen we daar af en toe heen, dan pastte de aansluiting met de autobus, naar en van Herbeumont a/d Semois. Nu niet meer maar ik heb er het volgende opgevonden.

Vanuit het station Florenville naar La Cuisine en daar van de kaart 67 / 7.8 in het "Forêt Les Epioux" naar kaart 67 / 3.4 in het "Forêt de Herbeumont" naar William zijn "uitkijkpost roche du Chat". vanaf daar niet naar Herbeumont, kunnen daar niets gaan doen, maar drummen ons zachtjesaan noordoostwaarts richting spoorlijn Bertrix/Florenville, deze oversteken om te eindigen in één van de dorpjes Straimont, Martilly, St. Médard of Gribomont. In één van die halte's nemen we de bus naar Bertrix. Voor alle zekerheid nemen we de kaart 64 / 7.8 ook mee, men weet nooit of er 'smorgens iets misloopt.

Doe het niet voor mij maar voor onzen William, hou er wel rekening mee dat het woensdagavond een uurtje later kan zijn, het is te zien in welk dorp we belanden om de autobus te nemen. Reden of uitvluchten om vroeger thuis te zijn zal niemand hebben daar het geen voetbal is op t.v. en bij zulk mooi weer is 't licht tot om 22u.(zeker vóór donkeren thuis).

Treinuren : blijf het tot vervelens toe herhalen, den dubbeldekker vanuit St Niklaas vertrek om 06.30u rechtstreeks naar Brussel Noord en vandaar den E.C.Vauban vertrek om 07.42u naar Libramont om daar het dieseltje te nemen via Bertrix naar Florenville. Tot woensdagmorgen, Hilaire



Relaas der feiten:
19 mei 2010



Applaus van op alle banken voor deze “echte Ardennentrip”, onze William had eens laten verstaan dat hij nog eens naar, wie weet voor de laatste maal, “Roche du Chat” wilde … nochtans zo oud is hij nog niet ... laat mij klagen. Moet het toegeven ... het was weer niet voor “doetjes” maar met de vaststelling dat we maar om 16.30u aan de bushalte moesten zijn kon het tijdens de stapuren wat gemoedelijker. Voor hen die noodgedwongen en/of om andere redenen er niet bijwaren, veel beterschap en geniet toch mee bij de fotoreportage van William. Diep in dit woud beseften we dat de dagtrip kordaat en met veel kaartlezerkunst moest aangepakt worden… Onzen Herman is goed op weg om zijn Meesters -Leraars waardig bij te staan ... reikt momenteel al aan onze knieën.

Relaas van de tocht : Om 10.20u van het diesel-treintje te Florenville, gelegen in het zuiden van de Ardennen, tegen de Gaume leunend. De Semois over, door het dorpje La Cuisine om af te zakken tot de rustige rivierkant. Verder noordwaarts langs en onder de spoorlijn 165 om in het woud les Epioux te duikelen. Langs een vijver aan de “rau de Tamljan”, uit deze beekbedding, door het “bois de Meussin” naar “Roche du Chat”, ons streefpunt van de dag, een rotspunt hoog boven een meander van de Semois. Zeven uiterst tevreden stappers midden een woud van kanjers van beuken, eiken en naaldbomen in hun mooiste lentegroen jasje. SUPERBE ... DAARVOOR DOEN WE HET!!
De dag kon niet meer stuk, nu verder noordwaarts naar het nog grotere “Forêt de Herbeumont” met overwegend machtige kaarsrechte beuken en “toefjes” naaldbos. Tegelijk blij dat we wekelijks zo een dag mogen beleven maar onderdanig en met veel respect genietend van de zuiverheid der natuur … zeker wanneer we een drinkbaar zuiver beekje kruisten waar een pas geboren rivierpaling stroomopwaarts probeerde vooruit te slalommen … zou dit niet willen missen … nog voor geen terras op de drukstinkende Meir. De laatste drie kilometer meer weiland en langs de rand van “bois de Tantan” naar en onder onze vertrouwde spoorlijn om te eindigen in het gehucht Gribomont waar we tijdig arriveerden om luierend in volle zon op de tec-bus lijn 411 te wachten die ons naar Bertrix bracht.

Tec-bus op uur (zoals altijd), aansluiting te Bertrix met het mazoutje welke ons naar Libramont spoorde. Daar, op aandringen van onze Michel (wij hadden het niet gedaan), onze thuiswachters bedrogen door de aansluitingstrein naar Brussel te laten schieten … sorry ... Michel had een gegronde reden: wilde ons trakteren op zijn nakende verjaardag in “Zijn” favoriete kroeg bij “Zijn” hupse serveerster … 3 X Hiep Hoera ... en Michel ... geniet van je ouder worden.!!
Tot volgende oproep, Hilaire



Nabeschouwing:


Ik beken het zat hem mee, dieseltje stond inderdaad te wachten, maar net de tijd om boven te komen de deuren waren al toe, even roepen en we mochten nog mee. Anders had die leider met zijn hoge knieën met drie kunnen stappen i.p.v. met zeven. Even de treinchef attent maken op het feit dat er nog enige stappers kwamen kon er niet af! En dan zou hij nog veel punten willen!!!
Bon, dit gezegd zijnde het was een mooie wandeling, lekker op een opwarmende aarde, er zijn slechtere ogenblikken om rond te toeren. We konden zelfs na de middag al in ons hemd stappen, fijn. Michel hield gelukkig zijn jas aan anders had het zeker geregend.
Eventjes naar de kat haar rots wezen kijken, zelfs geen tijd gekregen om toeren te doen. Vooruit, stappen niet kijken of spelen. (punten?)
Door knappe bossen met bergen stoofhout (Danny liep te kwijlen). Ook een paar weiden met loslopende steak in wording. En plots als uit het niets het einde, een plein en wachten op de bus. Een aankondiging ondekt op het gemeentelijk uithangbord (zie foto's). Ik heb er gezien die zich stilletjes afzonderden en een telefoontje pleegden. Zij zijn al lid heb ik vernomen.
Het nakaarten was aangenaam, tussen de plaatselijke jeugd en met onze clubdrank van het juiste jaar en op de gepaste temperatuur.
Op naar volgende week, naar nieuwe trektochten, en een leider met hoge knieën.
Een mens ge komt wat tegen als ge te lang in een zuurstofrijke omgeving toeft, sommige mensen kunnen er echt niet tegen.
Zonnige groeten, en blijf veel drinken, het is op doktersadvies!