zondag 7 november 2010

Mariambourg - Roche – à – Lomme / Dourbes / La Haute Roche / Vierves – sur – Viroin / Nismes - Mari

Uitnodiging:


Een moeilijke keuze deze keer, toch gekozen voor afwisseling met veel gemengd bos en regelmatig een dorpje door, zeker nu het nog aangename temperaturen zullen zijn zonder noemenswaardige neerslag. Ik kan nog geen voorlopige beschrijving geven van de tocht daar we een druk weekeinde achter ons hebben. Tegen woensdagmorgen zal alles, zoals naar gewoonte bij mij, in 't potlood op de kaart staan. Het zal kiezen zijn tussen een paar trippen in de omgeving van Couvin.

Kaarten : 57 / 7.8 - 58 / 5.6 en 62 / 3.4 (beschik over een wandelkaart van "Viroinval" en g.r.125).

Treinuren: Degenen die in St niklaas opstappen, mogen indien ze dat wensen, vertrekken met de trein van 06.47u naar Antwerpen om daar de rechtstreekse trein naar Charleroi te nemen.(treinen zullen niet druk bezet zijn wegens schoolvakantie)
: Ofwel zoals wij, met den dubbeldekker die vertrekt vanuit St Niklaas om 06.29u. om vervolgens over te stappen te Brussel Zuid op de trein komende van Antwerpen naar Charleroi (vertrek Brussel Zuid 08.09u - aansluiting bij onze groep van de stappers komende van Gent St P)
: Aansluiting te Charleroi om 09.09u naar Couvin.

Tot woensdagmorgen, fris en opgewekt, Hilaire



Relaas der feiten:
03 november 2010




Nogmaals met acht natuurminnende stappers, milde temperatuur, wel zwaar bewolkt maar weinig neerslag, zonder zonneschijn deze keer. De foto’s van Dany, Jacky en William in het teken van de herfstkleuren.Genieten dus. Verleden week zeer mooi met een paar kilometers onder ons gemiddelde, nu woensdag jl. terug een prachtige trip maar een paar kilometers boven de middelmaat (waarvoor mijn verontschuldigingen, verleden week geen gezeur, nu wel – tot ze hun eerste Orval in hun pollen hadden). Nog iets wat me van het hart moet…wat zijn onze betrachtingen na de stapuren? Zo rap mogelijk onze dorst lessen, liefst zo dicht mogelijk bij de treinhalte … en de kroeg moet ook genoeg Orval in voorraad hebben, wanneer dit niet lukt zijn er nog altijd onze favoriete plekjes onderweg. Sorry als dit een beetje bazig overkomt, beter dan aan ieder lid vragen waar hij het liefst naartoe wil. (hoofdstuk afgesloten)
Deze paragraf is niet van mij persoonlijk maar toch ook goed : “De mens vestigt zich in een streek, maar de natuur legt zijn wetten op. De natuur is gul, schenkt het heldere water van haar bronnen, het licht van haar zonovergoten hellingen, vruchten uit haar bossen en weiden. Maar de natuur laat zich niet bedwingen, biedt weerstand door het ruwe karakter van haar klimaat en het geweld van het wassende water van haar rivieren”

Relaas van de tocht: 09.45u. De passerelle over in het station van Mariembourg om langs de grote beek “La Brouffe” naar de eerste vóór ons liggende bosheuvel “Tienne aux Pauquis” te stappen. Deze kalkrots is één groot “natuurreservaat”, na een paar stevige klimpartijtjes aangekomen daar waar we wilden, aan het kruis van de “Roche –à- Lomme” DAARVOOR DOEN WE HET!! Diep beneden ons de samenvloeiing van “t witte- en ’t zwarte water”, welke daarna als Viroin verder meandert richting “La Meuse” en France. Een beetje op onze stappen teruggekeerd, nu naar het ingesloten dorpje Dourbes, O zo rustig en stil. De bedoeling was om ons krachten bij te vullen bij de Ruine van het kasteel boven op “La Haute Roche”, met deze herfstkleuren prachtig om te aanschouwen. Na het wegsteken van ons lege brooddoos, op de rug van de kam gebleven richting “La Rouge Croix” om ons te laten zakken tot vóór de grote baan N99 aan het dorpje Vierves. Hier halfweg, tijd om terug te keren langs “Roche du Pas”, zo naar “Croix Sauvage” door het res. nat. Les Sangles” tot de toeristische spoorlijn en de Viroin. (Deze periode geen treinverkeer – enkel ’t zomers). Door de vrij lange tunnel en langs de Viroin zo naar het stationnetje van Nismes om uit te komen onder “Roche –à – Lomme” waar we vier uur voordien bovenop stonden. Nu niet meer naar de hoogte van “Tienne aux Pauquis” maar in een grote bocht en mooie dreef rond de kam naar ons eindpunt, het station van Mariembourg.
Onze spelregels gerespecteerd, rechtover het station van Mariembourg, met genoeg Orval, nagenoten van de tocht. Wij weeral bij de gelukkigen, nu moeten klinken en drinken op de geboorte van het derde kleinkind van Godelieve en Dany…dat Woutje een gezond en goed leven mag hebben!! Hiep…Hiep…Hiep…Hoera!! Ook aan de mama en papa, proficiat!!. Dorst gelest en uitgerust naar onze trein, te Charleroi en Brussel onze aansluiting o.k. dus tijdig thuis en iedereen tevreden.
William, denk er aan, het is vandaag je laatste vrije dag, tijdig thuis zijn, maken dat alles in orde is, je hebt genoeg geprofiteerd van je Single- zijn. Gij hebt de poesjes goed verzorgd, in je nakie en met je zak op de rug naar boven.
Trieste mededeling: de echtgenote van Michaël de Meersman is overleden, de uitvaartplechtigheid is nu zaterdag om 11u in de Hoofdkerk van Waasmunster.
Volgende week, terug stapdag op woensdag 10 nov. (daags voor de Nat. Feestdag) Zal er iets “NORMAAL” uitzoeken in het Meerdaalwoud, zeker een uurtje later vertrekken en ’s avonds de mogelijkheid om een schoteltje te nemen. Treinuren en verdere uitleg volgen binnen enkele dagen. Tot dan, Hilaire.



Nabeschouwing:


Eerst een rechtzetting, 11 november is geen Nat. Feestdag MAAR Wapenstilstand 1914 - 1918. Het moet just zijn! Heel de wereld kan dit lezen.

Zoals deze wandeling ons een kleurenpracht leverde zo zijn er niet veel, dit moest gezegd. Ge ziet wel als het goed is kan ik het ook zeggen. En nog wel in twee regels!
Ik wil maar zeggen dat ik goed geslapen heb, dat ik goed gezind ben, dat de zon schijnt en dat ik vandaag eens niks slecht over iemand ga schrijven. Zelfs over de duivel in persoon niet. Misschien later als het donker is en regent en mijn glas leeg, dan ja, dan.
Tot volgende week dan maar, we gaan weer gezellig in de afgevallen bladeren schoppen. Salut!