zondag 1 juli 2012

Dolhain-Gileppe – “La Vesdre” – Dolhain-Gileppe.

Uitnodiging:

't Zal rap weer woensdag zijn, voor mij niet gelaten daar de goesting om te stappen nog steeds aanwezig is. Wij hopen dat er een paar zijn die na hun ongemakken/ongelukken van de laatste weken/maanden terug zullen aansluiten zodat we eens wat andere praat hebben onderweg.

Heb er iets uitgekozen met veel afwisseling : op tijd een dorpje door, veel golvende weilanden en meermaals in 't bos om een beekje te volgen (voor mij merendeels ook nieuw parcours)

Afstappen en starten doen we in Dolhain-Gileppe (nieuwe treinstopplaats) gaan dan direkt westwaarts naar het dorp Bilstain, vervolgens door een bos naar 't gehucht Neuville, afzakken naar de Vesder, terug een bos in en uit de vallei richting Limbourg, dit stadje niet bezoeken maar in een grote bocht terug de rivier over om dan noordelijk weerom richting Bilstain te gaan om door de weilanden af te zakken naar de onbewaakte treinstopplaats Dolhain-Gileppe.

Genieten zullen we, veel prachtige vergezichten en af en toe hoger/lager : stafkaart 43 / 5.6
Treinuren : met den dubbeldekker naar Brussel nd (als 't kan nemen we daar aanstonds de trein naar Liège Gm om 07.33u - zo niet deze van 08.06u tot Verviers - wil zeggen : een kofietje te Bru nd of Liège gm)

Tot woensdagmorgen, Hilaire


Relaas der feiten:
20 juni 2012


Dolhain-Gileppe – “La Vesdre” – Dolhain-Gileppe.

Kennen de regio rond het Middeleeuws stadje Limbourg zo goed als onzen broekzak, behalve de westkant vanaf de verlegde en vernieuwde onbewaakte treinstopplaats. Dat we dan eens meer op de stafkaart moeten kijken is evident en aan te raden. Ondanks de moeilijkheidsgraad (3 op schaal 5) een zeer gevarieerd parcours met veel weilanden, fel hellende stroken bos langs kleine waterloopjes en al eens een woonkern door.

Relaas van de tocht: Om 09.45u van het omnibusje gestapt te om terug in Dolhain de stoptrein te nemen naar Pepinster en aldaar onze dorsDolhain-Gileppe, uit de vallei van de “Vesder” naar het dorp Bilstain. Langs de kerk met een oud ommuurd kerkhof zo de weilanden in, ons laten zakken naar het “bois St. Jacques” welke het beekje “rau de Villers” insluit. Wij mee met het slijkparcours om twee kilometer verder uit de beekbedding te klimmen naar het gehucht Neuville. Na stijgen komt dalen, terug naar “La vesdre”, deze overgestoken in de woonkern les Surdents om aldaar onze boterhammendoos leeg te eten. Terug op stap, wederom een wildgroeibos in welke ons naar het hoogste punt van de dag leidde, via “fme des Comagnes” naar “Chap. Ste Anne” te Halloux. Het verhard pad tussen deze boerderij en de kapel 3 X afgestapt.. Waren voorzien om een pad door de weilanden te nemen, teruggekeerd om het te zoeken, gevonden maar uiteindelijk niet genomen (bang van de koebeesten?) Vanhier uit, honderd twintig meter boven de rivier een mooi zicht op het stadje Limbourg welke we nu eens niet bezochten. Voor de laatste maal naar beneden via “fme de sur les Sarts”, mee met de spoorlijn om er 1km. verder onderdoor te stappen en nogmaals over “la vesdre” en de grote baan N61 om nu een laatste maar fel stijgende klim te overmeesteren. Eerst door een prachtig bos en vervolgens een laatste maal langs kleine poortjes het weiland in richting Bilstain, oef, nu vlug naar benedent te lessen bij een goede bediening.

Veel te vroeg binnen, had graag nog een ommetje van 2km. gemaakt in het laatste bosrijk gebied maar niemand die me steunde (heb ons Francine hier erg gemist) Bij zulk mooi stapweer en nu ’t langst licht is wilden ze één à twee uur vroeger thuis zijn..begrijp wie kan!! Ik wist ‘t hé…ik wist het!! Frans en Jacky niet mee naar de kroeg maar muisden er van tussen..tot grote ergernis van hun beste vriend die alleen achterbleef. Hij zat bij het naar huis sporen te treuren in een hoekje..is daar zijn mes kwijt geraakt, zou het verband houden? Ik wil niets suggereren, zullen het nooit weten.

Hij die de greep op de groep aan ’t verliezen is groet jullie, tot volgende oproep, Hilaire. O ja…kijk naar de mooie maar schaarse prentjes van onzen William (geen concurrentie is niet goed). Weten al iets meer over de lange en tijdelijke afwezigen, de “Schotten” herstellen van de vele muggenbeten, onzen Dany loopt nog wat mank, gelukkig sluiten ons Francine en Herman terug aan.


Nabeschouwing:

Hoi vrienden spoortrippers.

Met 10stappers zonder de V3-T2-T4 en anderen maar met de reeds als lang vermiste opgegeven Freddy de man van Zottegem. De GG gaf het reeds aan op de trein vandaag onbekende oorden opzoeken ten Westen van Dolhain. Van het transport geen klachten alles vrij normaal verlopen. Met het weer was het in het begin somber eerst wat regenachtig maar na 1u30 ging het over en bleef het droog voor de rest van de dag. En zoals gezegd nieuw terrein met een toch tamelijke moeilijkheidsgraad. Op en af door bos en weideland. Enkele keren mislopen door toedoen van de GG waarop IKKE alles moest corrigeren (nogal een geluk dat ze mij hebben)!!! Onderweg nog een familielid tegengekomen die begon te balken zodra hij mij zag tot groot jolijt van de medestappers. Na het in afstand beperkte wandeling gespoord naar Pepinster (zonder Jack en den Botter) om onze aprés te nuttigen. De waardin, die reeds was ingelicht van onze komst, had alles voorzien van Godendrank en versnaperingen en het smaakte iedereen dat zag je zo.
Geniet van de foto's en tot volgende week.

IKKE William

Geen opmerkingen: